Σημαντική δημοσίευση για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

 Ο Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του  ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος

Σημαντική δημοσίευση για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σε επιστημονικό περιοδικό από ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετέχει και ο Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος 



Δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications [doi: 10.1038/ncomms7681] εισηγείται ένα πιθανό μηχανισμό πυροδότησης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ενός αυτοάνοσου νοσήματος) μετά από μικροβιακή λοίμωξη.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ), ένα χρόνιο νόσημα που επηρεάζει τις αρθρώσεις, εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά του ίδιου του σώματος μας.

Ο René Toes από το πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας, και οι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων οι Γεώργιος Αρχοντής και Σάββας Πολυδωρίδης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αντώνης Μουστάκας από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, έδειξαν με την τωρινή εργασία τους ότι μια από αυτές τις κιτρουλλινωμένες πρωτείνες, που ονομάζεται βινκουλίνη και βρίσκεται στις αρθρώσεις των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αποτελεί στόχο των αυτοαντισωμάτων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι συγγραφείς βρήκαν ότι η συγκεκριμένη ανοσοαπόκριση δεν συμβαίνει σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έχουν ένα συγκεκριμένο προστατευτικό αλληλόμορφο ενός γονιδίου. Δείχνουν επίσης ότι ορισμένα λεμφοκύτταρα

Τ αναγνωρίζουν μια συγκεκριμένη αλληλουχία αμινοξέων του μορίου της βινκουλίνης καθώς και παρόμοιες αλληλουχίες που βρίσκονται σε πολλά μικρόβια. Αυτή η μελέτη καθώς και άλλα ευρήματα από προηγούμενες μελέτες, παραπέμπουν σε πιθανό ρόλο των μικροβίων κατά τη διεργασία της νόσου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης