Γιούνκερ: Τέλη Μα'ι'ου - αρχές Ιουνίου η συμφωνία με την Ελλάδα


Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Μαΐου αποκλείει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, προσδιορίζοντας τις ουσιαστικές εξελίξεις στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.



Ερωτηθείς σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg στο Στρασβούργο για το κατά πόσο είναι αισιόδοξος για την προοπτική να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, ο Γιούνκερ απάντησε: «Ναι, προς το τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου».

Ο Γιούνκερ είπε ότι εμπλέκεται ο ίδιος στις προσπάθειες να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας ενώ διέψευσε χθεσινά δημοσιεύματα σε βρετανικά και ελληνικά μέσα ότι έχει εκπονήσει ένα συμβιβαστικό σχέδιο για λογαριασμό των πιστωτών.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ» είπε. «Αυτή η φήμη στο βρετανικό και τον ελληνικό Τύπο για σχέδιο Γιούνκερ δεν είναι αληθής».

Ο ίδιος απέκλεισε επίσης την πιθανότητα συμφωνίας με την Ελλάδα στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας στις 21-22 Μαΐου.

«Δεν γίνεται για αυτό η σύνοδος στη Ρίγα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι συναντήσεις για την Ελλάδα θα γίνουν «στο περιθώριο» της συνόδου στη Ρίγα.

To ίδιο πρακτορείο σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για αισιοδοξία από την πλευρά της Αθήνας ως προς μια συμφωνία στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να «ξεκλειδώσει» η πολυπόθητη χρηματοδότηση, μια αισιοδοξία που ωστόσο, δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι εταίροι της, σύμφωνα τουλάχιστον με το Bloomberg.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα «είναι πολύ κοντά» σε συμφωνία, ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, το πρακτορείο αναφέρει ότι οι πιστωτές αντικρούουν την επανειλημμένα εκφρασμένη πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας πιο συγκεκριμένες δράσεις.

Το Bloomberg φιλοξενεί εξάλλου και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε πως παρότι η Ελλάδα έχει κάνει κάποια πρόοδο σε σχέση με τις δεσμεύσεις της «δεν είμαστε ακόμη εκεί», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την «προφανώς τεταμένη» οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Μετά από μήνες ακροσφαλούς διπλωματίας, ο Βαρουφάκης δηλώσει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της εξακολουθούν να διαφωνούν στους στόχους του προϋπολογισμού, την εργασιακή νομοθεσία και το συνταξιοδοτικό», γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο, το οποίο εμπεριέχει αναφορά και στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης χάνει την υποστήριξη του κοινού, με το ποσοστό να πέφτει στο 35% σε σχέση με το 45,5 του περασμένου μήνα.

 ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης