Δραγασάκης: «Συνολικής ευθύνης» το εγχείρημα μας


- Κανένα σχόλιο για την ένταση 

Με ανάρτησή του στο facebook ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας στη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές συνολικά και συλλογικά, απαντώντας εμμέσως στα δημοσιεύματα σχετικά με την ένταση που υπήρξε χτες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και την σκληρή ανακοίνωση που εξεδόθη. 



«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έπειτα από πρόσκληση του Γραμματέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση». αναφέρει στην αρχή της η ανάρτηση στην σελίδα του κ.Δραγασάκη.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ «ο αντιπρόεδρος δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με ποικίλες διαρροές και δημοσιεύματα. Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης», συνεχίζει το κείμενο.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όλη η κυβέρνηση αποφασίζει και δρα συλλογικά με σκοπό τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».

Σκληρή εσωκομματική από την Αριστερή Πλατφόρμα και άλλους

Την Πέμπτη, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, με τελέχη που πρόσκεινται στην Αριστερή πλατφόρμα, καθώς και άλλα, ζήτησαν σκληρή στάση στο θέμα της διαπραγμάτευσης ώστε να μην οδηγηθεί η κυβέρνηση σε διολίσθηση από τις δεσμεύσεις της.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έθεσε θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, ζητώντας να μην κάνει πίσω από το προεκλογικό της πρόγραμμα.
Εδώ έχουμε ένα πρόγραμμα με το οποίο εκλεγήκαμε δεν μπορεί να λέμε εκ των υστέρων ότι δεν βγαίνει. Πρέπει να αξιοποιηθεί και ο λογιστικός έλεγχος για το χρέος και να μπει και αυτό στην διαπραγμάτευση, είπε.

Και ο Στάθης Λεουτσάκος όμως από την Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει σε όσα ζητούν οι θεσμοί : "Πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και να μην υποχωρήσουμε στις πιέσεις των δανειστών. Δεν πρέπει να φορτωθούν άλλα βάρη τα λαϊκά στρώματα. Μπορεί να βρεθούν στοιχεία συμβιβασμού, αλλά όχι να πειράζουν θέματα, όπως για παράδειγμα τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι σε πολιτικές φορολόγησης σε όλους όσοι πλήρωσαν τα τελευταία χρόνια. Να πληρώσουν άλλο φόρο οι πλούσιοι και άλλο οι φτωχοί".

Ο Γιάννης Δραγασάκης, που είχε αναλάβει να εξηγήσει τη διαπραγματευτική τακτική, ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

"Περιμένετε να δείτε τη συμφωνία. Και εμείς για αυτά παλεύουμε. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα είναι ξεπούλημα. Θα υπάρχει συμμετοχή του δημοσίου. Αλλάζει ο τρόπος που γινόταν μέχρι τώρα", ανέφερε.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος δέχθηκε κριτική για τις διαφαινόμενες υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα στέλεχος που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα φέρεται να του είπε: Είχες την ευθύνη του προγράμματος. Δεν μπορεί να λέμε τώρα δεν βγαίνει ή ότι δεν ήξερα.
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παίζει στο γήπεδο των δανειστών. Όσο παίζουμε τρεις στο λάδι και τρεις στο ξύδι πέφτουμε σε παγίδα, είπε άλλο στέλεχος.

Πολλά στελέχη ζήτησαν να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή ωστόσο η πλειοψηφία πρότεινε να γίνει συνεδρίαση μετά τη σύνοδο κορυφής και το έκτακτο Eurogroup, ενώ στην ανακοίνωση του κόμματος γίνεται και πάλι λόγος για εγρήγορση του κόσμου, ωστόσο αν και τέθηκε θέμα κινητοποιήσεων αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η πρόταση δεν προχώρησε αφού πολλοί εκτίμησαν ότι ο κόσμος έχει μουδιάσει μετά τα όσα ακούει για υποχωρήσει.

Μάλιστα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και δημοσίως δήλωσαν σήμερα ότι δεν πρέπει να κάνει πίσω η κυβέρνηση και να έχει πάντα στο τραπέζι το σενάριο της ρήξης.

"Η εκτίμηση η δική μου είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί κείμενο από την κυβέρνηση, το οποίο να αναιρεί τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά μισθούς, συντάξεις κ.λπ.", δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

Από την πλευρά του ο Κώστας Λαπαβίτσας είπε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: "Η ρήξη λοιπόν υπάρχει πάντα στο τραπέζι. Όταν μιλάμε για ρήξη δεν ξέρω ακριβώς πως το εννοεί ο πρωθυπουργός και πως το εννοεί ο κ.Βαρουφάκης κι εγώ μπορώ να σας πω γενικά όμως ότι όταν μιλάς για ρήξη πρέπει να την εννοείς διότι όταν δεν την εννοείς ο άλλος το καταλαβαίνει και τότε βγαίνεις χαμένος. Δεν είναι μια απειλή που αιωρείται, ένα πυροτέχνημα είναι κάτι σκληρό, κάτι πραγματικό το οποίο πρέπει να το δει ο ελληνικός λαός και τελικά αυτός πρέπει να διαλέξει".

Πηγή: Megatv, facebook, ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης