Στην Αλβανία οι Ελληνικές επιχειρήσεις...


- Εγκαταλείπουν την Ελλάδα και πάνε στη γειτονική χώρα για επενδύσεις 

Την ώρα που οι επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν να έχουν παγώσει περισσότερες από 500 επιχειρήσεις εγκατέλειψαν τη χώρα και δραστηριοποιούνται πλέον στη γειτονική Αλβανία. 



 Μάλιστα όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του euro2day σημειώθηκε διπλασιασμός επενδύσεων μεταξύ 2011 και 2013.

Σε ποιους τομείς επενδύουν 

Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ελληνικών και ομογενειακών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι κατασκευές, η βιομηχανία γενικότερα, οι υπηρεσίες υγείας, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, η εκπαίδευση, καθώς και άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Τίρανα, Π. Λάρδα, το 2013 οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις ανήλθαν σε 1.087 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 782 εκατομμυρίων το 2012 (+39,10%), 507,45 εκατομμυρίων το 2011 και 601 εκατομμυρίων το 2010.

Δηλαδή μέσα σε μια τετραετία υπήρξε αύξηση κατά 81% στις άμεσες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία, οι οποίες το 2013 αντιπροσώπευαν το 26% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη γειτονική χώρα, έναντι 24,5% το 2010.

 Έτσι σήμερα στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται πάνω από 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ οι μεγαλύτερες από αυτές έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, συμβάλλοντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αλβανίας.

iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης