Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η 2η γιορτή ανταλλαγής σπόρων


Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε την Κυριακή στις 3 του Μάη στο Βαθύκαμπο Κεντρικών Τζουμέρκων, στο κτήμα “ΖΕΥΚΙ”. 

Ο λόγος η 2η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων και ντόπιων ποικιλιών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τοπικοί παράγοντες της περιοχής και πολίτες από διάφορα χωριά των Τζουμέρκων, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου Άρτα-Ιωάννινα-Πρέβεζα κ.λ.π. 



Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θεαματική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών.
 

Η “ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ”η ομάδα που δημιουργήθηκε το περσινό καλοκαίρι έχει εμπνεύσει πολύ κόσμο της περιοχής μας, καθώς πολλοί επισκέπτες έφεραν τους δικούς τους σπόρους και τους αντάλλαξαν με άλλους που δεν είχαν.
 


Ομάδα εθελοντών μοίρασε πάνω από 500 φακελάκια σπόρων από παλιές ποικιλίες και φυτά από διάφορες ποικιλίες ντομάτας,καθώς και ενημερωτικό υλικό από την κοινότητα “ΠΕΛΙΤΙ”για τη συλλογή και τη φύλαξη των σπόρων.
 

Στα πλαίσια της γιορτής λίγες μέρες πριν τα παιδιά του Δ.Σ. Βουργαρελίου φύτεψαν το δικό τους λαχανόκηπο και προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους “ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Ο ΣΠΟΡΟΣ”
δημιούργημα των παιδιών του 4ου Δ.Σ. Αλικαρνασσού.
 

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη Τράπεζα ανταλλαγής σπόρων και κάθε χρόνο η γιορτή να εμπλουτίζεται με άλλες παράλληλες δράσεις ώστε κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερη.




Ας ψάξουμε λοιπόν στα κελάρια και τις αποθήκες ,ίσως εκεί υπάρχουν ξεχασμένα μπολάκια,
κάποια τυλιγμένα κομμάτια εφημερίδας που κρύβουν όλο το θαύμα της ζωής,τους σπόρους ξεχασμένους από δεκαετίες. 


Ας τους μοιράσουμε από χέρι σε χέρι,ας τους δώσουμε στους καλλιεργητές που αναβιώνουν την παραδοσιακή γεωργία,να ξαναφέρουν στη διατροφή μας παλιές ποικιλίες,σαν μόνη ασφάλεια για τη διατροφική μας αυτάρκεια.

Καταγράφεται αληθινή ιστορία με σπόρο ξεχασμένο για σαράντα χρόνια,που μπήκε στο χώμα και
έβγαλε καρπό,αυτός είναι ο υγιής σπόρος.


Μπορούμε εμείς οι λίγοι άνθρωποι με το δικό μας αγώνα να κερδίσουμε τη μάχη των μεταλλαγμένων τροφών που μολύνουν τις ζωές μας.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΣΦΗΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης