Βαθύ ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας- Βατικανού


Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού ο Πάπας χαρακτήρισε "πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα" τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων στην Τουρκία.



Οι δηλώσεις του Πάπα για την αρμενική γενοκτονία είναι "μεροληπτικές" και "ανάρμοστες", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.

"Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστη εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί", δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Πάπα δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που έκανε υπέρ της συμφιλίωσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία τον Νοέμβριο.

"Ελπίζω ότι ο πάπας υποστηρίζει τις απόψεις που είχε εκφράσει όταν ήλθε στην Τουρκία και ότι θα αναθεωρήσει την πρόσφατη θέση του", είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου χαρακτήρισε "αβάσιμη" και "μακράν της ιστορικής πραγματικότητας" τη χρήση της λέξης "γενοκτονία".
"Η δήλωση του πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή", έγραψε στο Twitter.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του ποντίφικα πρόκειται να προκαλέσουν πρόβλημα στην εμπιστοσύνη στις σχέσεις με την Αγία Έδρα.


.nooz.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης