Συμφωνία Τσίπρα - Γκουρία για μεταρρυθμίσεις


Τσίπρας: Δεν αισθάνομαι ότι έχω θηλιά στο λαιμό μου 

Μεταρρυθμίσεις για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα κανονική, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός - «»Enough is enough με τη λιτότητα» πρόσθεσε - Ο ΟΟΣΑ θα δώσει στην Αθήνα «τεχνογνωσία» για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων - Έχουμε πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα, είπε ο πρωθυπουργός 



Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Άνχελ Γκουρία, γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπττυξη.

Εχουμε πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

«Δεν ακούσαμε ποτέ ότι αν δεν καταργηθούν μέ νόμο τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, δεν ακούσαμε ποτέ ότι αν δεν καταργηθούν οι τριγωνικές σχέσεις δεν θα δοθούν οι δόσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Enough is enough με τη λιτότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τόνισε: «Είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους μας και νομίζω ότι και οι εταίροι μας θα πρέπει να είναι έντιμοι απέναντί μας» και πρόσθεσε: «Ακόμη κι ν δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Υπάρχει από ένα μέρος τω εταίρων μας η καχυποψία ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς γι' αυτό βρισκόμαστε εδώ, ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του στο διαβατήριό μας. Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα οι καχυποψίες θα λυθούν αν υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά».

Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε σήμερα έχει να κάνει με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μεταρρυθμίσεων, είπε από την πλευρά του ο κ. Γκουρία. «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να πούμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν και αυτό το γνωρίζουν γιατί αφορά καινοτομία, υγεία, ολιγοπώλια, υγιή ανταγωνισμό, υγεία» πρόσθεσε ο γγ του ΟΟΣΑ συμπληρώνοντας ότι ο Οργανισμός θα προτάξει ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για την υλοποίηση των αλλαγών.
Η συμφωνία με τον ΟΟΣΑ
Συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά, όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Παρίσι.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συμφωνία αφορά σε μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και «αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα»

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα «αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και σημειώνουν πως μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους».

Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός είπε πως στόχος είναι «να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας», ενώ «ανέβασε» στην προσωπική του σελίδα στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται με τον κ. Γκουρία.

«Βρισκόμαστε στον ΟΟΣΑ & συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα κ. Άνχελ Γκουρία», ήταν το σχόλιο με το οποίο συνόδευσε την παρακάτω εικόνα.


Σημειώνεται πως τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στη γαλλική πρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

 protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης