ΠΩΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ


Σύμφωνα με το ΕΜΠ

Του Σπύρου Μαντά

Στο ανατολικό -δεξιό όπως βλέπουμε το σχέδιο- βάθρο, στην ανάντη του πλευρά, υπήρχε από καιρό υποσκαφή, η οποία τον τελευταίο καιρό είχε αρκετά προοδεύσει, με ραγδαία επιδείνωση τις ώρες της πλημμύρας (η οριζόντια κυανή γραμμή δείχνει το ύψος του νερού την ώρα της πτώσης).



Η πίεση που δέχεται τη μοιραία στιγμή το συγκεκριμένο βάθρο φτάνει περίπου τους 100 τόνους (63 τόνοι η δύναμη του νερού + 35 τόνοι η πίεση του ξεριζωθέντος σε απόσταση 1 μ. πλάτανου).

Ακολουθούν κλονισμοί και μεκρομετακινήσεις του βάθρου.

Προκαλούνται τριβές στο πάνω μέρος του τόξου και σε συγκεκριμένα ευάλωτα σημεία του (Ρ4, Ρ3&Ρ2/τραύμα παλαιάς οβίδας, Ρ1).

Τελικά μέρος του τόξου (κυανό χρωματισμένο) σπάει-αποκολλάται και σε 3 δευτερόλεπτα συντρίβεται στην κοίτη του ποταμού.

Ταυτόχρονα καταρρέει και το ακρόβαθρο με μέρος του ανακουφιστικού τόξου (κόκκινα χρωματισμένα). Εδώ συμβαίνει αρχικά αριστερόστροφη μετακίνηση και στη συνέχεια πτώση.

Συνολική χρονική διάρκεια: 7 δευτερόλεπτα.

Λόγια εμπειρογνωμόνων ΕΜΠ: «Σε αυτήν μ ό ν ο την στιγμή ολικής πρόσκρουσης με τον πυθμένα, το γιγάντιο σώμα διερράγη και απέμεινε τεμαχισμένο εκεί που το συναντήσαμε, περίλυποι και εμβρόντητοι, παρά το αισθητικό και πνευματικό “υψηλόν” του γεγονότος ως δείγματος της δύναμης της φύσεως, απέναντι στην οποία το δέος, ο θαυμασμός και ο σεβασμός πρέπει να είναι η μόνη τίμια στάση μας».

*Αναρτήθηκε στο fb



Σχόλια

  1. Χρήστος Παπακίτσος: Το γεφύρι της Πλάκας ήταν περίλαμπρο Μνημείο της νεώτερης ηρωικής ιστορίας και της αξεπέραστης τοπικής-παραδοσιακής αρχιτεκτονικής !!! Φιλοξενούσε στα μέσα και στα έξω του την ψυχή της περιοχής μας, την ψυχή των παππούδων μας και ήταν η βιτρίνα που έδειχνε τα παράσημά τους απ’ την παλικαρίσια αντίστασή τους εναντίον των όποιων κατακτητών. Το γεφύρι σαν ζεύξη του ποταμού μπορεί να ξαναγίνει. Αντίγραφα γίνονται πολλά... Σαν Σύμβολο, σαν Μνημείο με ευδιάκριτες στο "σώμα" του τις ουλές των πληγών των παππούδων μας, δεν ξαναγίνεται… Γι’ αυτό ο θρήνος μας είναι γοερός… Ας όψονται όσοι το παραμέλησαν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Apostolis O Artinos: Να αποδοθούν ευθύνες στην υπεύθυνη υπηρεσία που παρότι ενημερώθηκε εγκαίρως για την κατάσταση της γέφυρας δεν φρόντισε να αποκαταστήσει τις ζημιές, για να μην καταρεύσει η γέφυρα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κυριε καχριμανη δεν θα κανετε μηνησι????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης