Κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα


Τραγικός διάλογος Ντράγκι - Βαρουφάκη

Από το δίκτυο Bloοmberg μεταφέρεται ένας διάλογος ανάμεσα στον Ντράγκι και τον Βαρουφάκη που απηχεί το κλίμα που επικράτησε στο Eurogroup της Δευτέρας.



Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ κρίσιμη κατάσταση και αν επιθυμεί επιπλέον βοήθεια, θα πρέπει να επιτρέψει στους εκπροσώπους της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Η Αθήνα επέτρεψε να έρθουν την Τετάρτη στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Παράλληλα, μια άλλη πηγή από την Ευρωζώνη σημείωνε πως η Ελλάδα κινδυνεύει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες να ξεμείνει από ρευστό, αλλά και πάλι, αν δεν εξεταστούν τα λογιστικά βιβλία του κράτους ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το χρονικό διάστημα που τα ελληνικά ταμεία θα φτάσουν στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι πρέπει να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Ακολουθεί η στιχομυθία ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και τον Γιάνη Βαρουφάκη στην οποία ο Ιταλός τραπεζίτης προσπαθεί να πείσει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, δίχως να υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα γίνουν κάποιες από αυτές στην Αθήνα.

Μάριο Ντράγκι: Μπορούν τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα;

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκατανεύει.

Μάριο Ντράγκι: Δηλαδή την Τετάρτη;

Γιάνης Βαρουφάκης: Ναι, την Τετάρτη.

Η συμφωνία ολοκληρώνεται.


Πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο, είχε προηγηθεί μια εντατική προσπάθεια από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι να πείσει τους Έλληνες αξιωματούχους πως επειδή βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, θα πρέπει να επιτρέψουν στους αντιπροσώπους της Ευρωομάδας να επιστρέψουν στην Αθήνα, εάν θέλουν να λάβουν βοήθεια. Αυτό σημειώνουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Ο Μάριο Ντράγκι ήταν σαφής όταν είπε στον κ. Βαρουφάκη πως τα κυβερνητικά βιβλία χρειάζεται να εξεταστούν λεπτομερώς, έτσι ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα χρηματοδοτικά ελλείμματα. Στο πλευρό του Ιταλού τραπεζίτη στάθηκαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Ο Ντάισελμπλουμ ήταν για άλλη μια φορά σαφής όταν έλεγε πως η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της. Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης διαρρήγνυε τα ιμάτια του, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ότι δεν υπάρχει η Τρόικα με τη μορφή που τη γνωρίζαμε, αλλά η αντίπερα όχθη των συνομιλητών έχει αντίθετη άποψη.

Από τις 11 Φεβρουαρίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να σταματήσει το παιχνίδι των λέξεων και είχε πει δημόσια: «Εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς μπορεί να το κάνει. Δεν θα τους λέμε πλέον Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα είναι Τρόικα».

 madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης