Ιούνιο η έναρξη των εργασιών της αναστήλωσης


Ολόκληρη η έκθεση του ΕΜΠ

Η διαδικασία αναστήλωσης πρέπει να ξεκινήσει το γρηγορότερο δυνατό, υποστηρίζει το Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στην έκθεση που βρίσκεται αναρτημένη στην ειδικά σχεδιασμένη για το γεφύρι ιστοσελίδα: http://gefyri-plakas.ntua.gr



Σημειώνονται τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αναστήλωση και που λένε πως με την έναρξη της ξηρής περιόδου (Ιούνιος), θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί ένα μεταλλικό ικρίωμα που θα συνδέει τις δύο όχθες και θα εξασφαλίσει την ευκολία κίνησης μελετητών και εργαζόμενων και που θα υπηρετήσει στη συνέχεια την εκτέλεση των λιθοδομών, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, να αρχίσει η εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, όπως για παράδειγμα είναι οι γεωλογικές, ενώ το δύσκολο βήμα που είναι η ανάσυρση των πέτρινων τμημάτων του τόξου του γεφυριού από το ποτάμι πρέπει να γίνει άμεσα.

Στην έκθεση τονίζεται ο κίνδυνος να παρασυρθούν τα τμήματα από τη ροή του ποταμού ή να καταστραφούν λόγω της παρατεταμένης πρόσκρουσης ογκολίθων που παρασύρονται από το ποτάμι.

Πάντως οι μελετητές καθόλου εύκολη δεν θεωρούν την ανάσυρση των τεμαχίων αφού τα δύο μεγαλύτερα τεμάχια έχουν βάρος περίπου 200 τόνων.

Η μελέτη που συντάχθηκε από ομάδα καθηγητών του ΕΜΠ, επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση που φέρεται να έπαιξε ένας πλάτανος οι ρίζες του οποίου είχαν απλωθεί κάτω από το ανατολικό βάθρο της γέφυρας, που στηρίζονταν σε έναν ογκόλιθο, που κι εκείνου η βάση είχε διαβρωθεί με τα χρόνια.

Βέβαια η έκθεση του Πολυτεχνείου, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αιτιολογική έκθεση για την κατάρρευση του γεφυριού, όπως υπογραμμίζουν οι μελετητές που έχουν συντάξει την έκθεση, αφού για την αξιόπιστη ερμηνεία της κατάρρευσης απαιτούνται τεχνικά στοιχεία πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων.

Πηγή ixotisartas.gr

Δείτε την έκθεση του ΕΜΠ:  ΠΡΟΔΡΟΜΗ_.pdf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης