Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας!


Πρώτες φώτο από την περιοχή της Γέφυρας

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε. Το μοναδικό μονότοξο γεφύρι, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, αποτελεί παρελθόν... (Βίντεο - αφιέρωμα του Σπ. Μαντά)




Το μεγαλύτερο τμήμα του υποχώρησε από τις βροχοπτώσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου.


Πρόκειται όπως αναφέρει το epiruspost.gr για ένα τεράστιο χτύπημα στην περιοχή, το οποίο κανένας δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το ιστορικό γεφύρι έχει διασωθεί ένα μικρό τμήμα στο ένα άκρο έχει απομεινει μόνο ένα μικρό μέρος στη μεριά από την πλευρά του Μονολιθίου.... 

Αυτό είναι πλέον το γεφύρι της Πλάκας. Φώτο Giotis Dimitris

Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την "Ακροπόλη" της περιοχής τους. 

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Φώτο από π. Γέφυρα Πλάκας του George Bookas
 
 

Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Διαβάστε ακόμη ΕΔΩ

 epiruspost.gr
 kathimerini.gr

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΚΑ
δημιουργό του γεφυριού της Πλάκας (1866)
Μουσική: Μάνος Αναγνώστου


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΤΑ 

1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Μέρα ανείπωτης θλίψης!! Και βέβαια όπως καθε κανόνας θα έχει τις εξαιρέσεις του. Κάποιοι τώρα γελούν -έφυγε το τελευταίο εμπόδιο στα σχέδιά τους...


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ