ΚΥΠΡΟΣ: Εγκαινιάσθηκε το ΙΔΡΥΜΑ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ


Εισαγωγή κειμένου ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ

Ήταν ένα όραμα πάρα πολλών χρόνων η δημιουργία του "Ιδρύματος Λυσσαρίδη" στην Κύπρο. Μάλιστα ο ίδιος ο Βάσος Λυσσαρίδης, με άγχος προσπαθούσε όλα αυτά τα χρόνια να υλοποιήσει αυτό το όνειρό του,... ένα όνειρο, το οποίο θα μας επιτραπεί να ισχυριστούμε ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. (ΦΩΤΟ)



Οι προσπάθειες για αυτό το ίδρυμα, είχαν ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Το άγχος για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, για τον ιστορικό ηγέτη της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού, ήταν ένα καθημερινό βίωμα, στο οποίο κυριαρχούσε μια έντονη καθημερινή και πολλαπλή οργανωτική προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση.

Ήθελε να γίνουν όλα όπως πρέπει, ώστε το ίδρυμα να στεγάζει την πολύπλοκη και πολυτάραχη πολιτική και όχι μόνο προσωπικότητά του. Ήθελε να δομήσει σε αυτό μια ιστορία, η οποία όπως είναι γνωστό είχε συνταράξει τη Μεγαλόνησο από τις αρχές της δεκαετίας του 50 και στην οποία ήταν ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών.

Είναι σίγουρο πλέον ότι το "Ίδρυμα Λυσσαρίδη" θα είναι ο φάρος όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. 

Θυμίζουμε παράλληλα ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης είναι επίτιμος Δημότης Αρταίων με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του τότε Δημάρχου Κώστα Βάγια. Επίσης θυμίζουμε ότι ο Δήμος Αρταίων έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Λευκάρων Κύπρου, ιδιαιτέρα πατρίδα του Βάσου Λυσσαρίδη

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, υπήρξε πολύ στενός συνεργάτης, φίλος και προσωπικός γιατρός του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, μέχρι το τέλος της ζωής του το 1977.

Κατά την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο Βάσος Λυσσαρίδης ανέπτυξε ιδιαίτερους δεσμούς με διάφορα απελευθερωτικά κινήματα ανά τον κόσμο και μεγάλους ηγέτες και επαναστάτες όπως ο Γιασέρ Αραφατ, ο Κουβανός Φιντέλ Κάστρο, ο Πρόεδρος της Αγκόλας Αγκουστίνιο Νέτο και ο Γιουγκοσλάβος Τίτο.



Και φυσικά, είχε στενότατες σχέσεις με τον άνθρωπο-σύμβολο τον Νέλσον Μαντέλα. Συγκεκριμένα, στις 26 Οκτωβρίου 2012 η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και ο Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα τίμησαν τον Βάσο Λυσσαρίδη ως μέλος του Τάγματος των Ακολούθων του Ο. Τάμπο (Order of the Companions of O.R. Tambo).

Ο λόγος της τίμησής του, ήταν για την μεγάλη συμβολή του και συνεργασία του με το διεθνές λόμπυ για την κατάλυση του ρατσιστικού απαρτχάιντ και την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα.

Επισημαίνουμε ότι το Ίδρυμα Λυσσαρίδη ιδρύθηκε από τους Βάσο και Βαρβάρα Λυσσαρίδη για ένα καλύτερο κόσμο. Για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Επιθυμία των ιδρυτών του είναι η ανάληψη και υποστήριξη κοινωφελών δράσεων, προώθηση της γνώσης, του επιστημονικού διαλόγου, λογοτεχνικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Έτσι, σε ένα ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ, σε μια ΝΕΑ ΕΠΑΛΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, φιλοδοξεί να αναδειχθεί το ΙΔΡΥΜΑ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ του οποίου τα εγκαίνια τελέστηκαν στις 12.1.2015 στο νεότευκτο του οίκημα, στη Λεωφόρο Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία.

Στα εγκαίνια παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης και τον Αγιασμό τέλεσε η Α.Μ.Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής και του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γ.Ομήρου και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος δρ Βάσος Λυσσαρίδης.

Τα εγκαίνια έκαμε μετά από σύντομη ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη δρ. Αναστάσιος Π. Λεβέντης.

Παρέστησαν επίσης αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, ο πρέσβης της Ελλάδας, βουλευτές, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, άλλα ανώτατα κρατικά και κομματικά στελέχη και πολλοί εκτιμητές, φίλοι και συναγωνιστές του Β.Λυσσαρίδη και του Ιδρύματος.

Με τη μαζική συμμετοχή του κοινού, υπερχείλισε η αίθουσα τελετών, δυναμικότητας 400 περίπου ατόμων.

Η τελετή εμπλουτίστηκε με ερμηνεία τραγουδιών από το βαρύτονο της Όπερας της Βιέννης, Κύρο Πατσαλίδη, τον οποίο συνόδευε στο πιάνο ο καθηγητής Μουσικολογίας, Νίκος Νικολάου.


http://www.lyssaridesfoundation.com/assets/templates/images/logo.gif

Το Ίδρυμα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι ακόλουθοι:

Βάσος Λυσσαρίδης Πρόεδρος
Βαρβάρα Λυσσαρίδη Αντιπρόεδρος
Μάρω Αδαμίδου Γραμματέας
Ανδρέας Αδαμίδης Ταμίας
Γιαννάκης Ομήρου Μέλος
Γιώργος Χριστοδούλου Μέλος
Ευανθία Παπαδοπούλου Μέλος

http://www.lyssaridesfoundation.com/ 

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης