Απολαύστε τη Φιλαρμονική της Βιέννης


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε 100 χώρες του κόσμου υποδέχονται μουσικά τη νέα χρονιά το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου Η Φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης (γερμ. Wiener Philharmoniker) είναι ορχήστρα της Αυστρίας, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο. Η έδρα της είναι το Musikverein. (ΒΙΝΤΕΟ)



Τα μέλη της ορχήστρας επιλέγονται από την Κρατική όπερα της Βιέννης. Αυτή η διαδικασία είναι μακρόχρονη καθώς κάθε μουσικός καλείται να αποδείξει την ικανότητα του συμμετέχοντας στην Opera and Ballet για τουλάχιστον τρία έτη.

Όταν αυτό επιτευχθεί, ο μουσικός μπορεί να αιτηθεί για μια θέση στο πλήρωμα της Φιλαρμονικής της Βιέννης.



Η Ιστορία

Η ορχήστρα ξεκίνησε το 1842 όταν ο Otto Nicolai δημιούργησε την Φιλαρμονική Ακαδημία, μια πλήρως ανεξάρτητη ορχήστρα η οποία λάμβανε αποφάσεις με την δημοκρατική ψήφο όλων των μελών της. Αυτή την αρχή τη διατηρεί η ορχήστρα μέχρι σήμερα.

Η Πρωτοχρονιάτικη Φιλαρμονική της Βιέννης

Η Πρωτοχρονιάτικη Φιλαρμονική της Βιέννης είναι ο μαέστρος των Πρωτοχρονιάτικων Συναυλιών, παρουσιάζοντας κάθε φορά και ένα διαφορετικό πρόγραμμα, όπως θα συμβεί και την 1η Ιανουαρίου
Η δημοφιλέστατη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα μεταδόθηκε την Πέμπτη απευθείας από τη «Χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, το οποίο είχε δωρίσει ο έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας.

Ο αρχιμουσικός Ζούμπιν Μέτα

filarmoniki biennis 1

Τον 78χρονο σήμερα αρχιμουσικό, Ζούμπιν Μέτα, συνδέει μια συνεργασία πολλών δεκαετιών με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, την οποία είχε διευθύνει για πρώτη φορά ήδη το 1961 μετά τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, ενώ υπήρξε ο μαέστρος των Πρωτοχρονιάτικων Συναυλιών της τις Πρωτοχρονιές του 1990, 1995, 1998 και 2007, παρουσιάζοντας κάθε φορά και ένα διαφορετικό πρόγραμμα, όπως θα συμβεί και την 1η Ιανουαρίου.

Από τα 17 έργα που θα διευθύνει στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, τα 15 είναι νέα για τον ίδιο και χρειάστηκε να τα μελετήσει, έχοντας πάντα μαζί του τις παρτιτούρες εδώ και μήνες
‘Οπως ανέφερε ο Ζούμπιν Μέτα σε συνέντευξή του στη Βιέννη, από τα 17 έργα που θα διευθύνει στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, τα 15 είναι νέα για τον ίδιο και χρειάστηκε να τα μελετήσει, έχοντας πάντα μαζί του τις παρτιτούρες εδώ και μήνες, ακόμη και στην περιοδεία διάρκειας ενός μηνός που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Ανατολική Ασία με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ της οποίας είναι ο μουσικός διευθυντής εδώ και δεκαετίες.

Αφιερωμένη στη μουσική δυναστεία των Στράους

Όπως και στα προηγούμενα, πάνω από 70 χρόνια, από την επίσημη καθιέρωσή της, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία θα είναι και πάλι αφιερωμένη στη μουσική δυναστεία των Στράους, ενώ στο πρόγραμμα έχουν ληφθεί υπόψη τρεις σημαντικές επέτειοι που θα γιορταστούν το 2015.

makedonias.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης