ΕΚΤ: Ένα τρισ. ευρώ φρέσκο χρήμα στην αγορά


Η ΕΚΤ θα κόψει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ «φρέσκο χρήμα» για την αγορά ομολόγων. Το 20%του ρίσκου κοινοτικοποιείται, το υπόλοιπο θα το αναλάβουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών. Στόχος της παρέμβασης Ντράγκι είναι η καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη. (2 βίντεο)



Οι αγορές των ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη-μέλη, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα αρχίσουν τον Μάρτιο και θα υλοποιούνται σταδιακά: κάθε μήνα η ΕΚΤ έχει προϋπολογίσει περίπου 60 δισ. ευρώ για την παρέμβασή της στις αγορές ομολόγων.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το απόγευμα της Πέμπτης στη Φραγκφούρτη, οι αγορές ομολόγων θα απορροφήσουν συνολικά 1,14 τρισ. ευρώ, θα γίνονται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα συνεχίζονται μέχρι να διορθωθεί αισθητά το ποσοστό πληθωρισμού στην ευρωζώνη».


Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η πλειοψηφία στην ΕΚΤ για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων ήταν τόσο μεγάλη, «ώστε δεν χρειάστηκε να ψηφίσουμε».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η παρέμβαση Ντράγκι θα αρχίσει τον Μάρτιο με αγορές ομολόγων, τα οποία κατέχουν ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας.



Αντίδραση Μέρκελ

Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε διακριτικά τις ανακοινώσεις, λέγοντας ότι η ΕΚΤ κινείται με απόλυτη ανεξαρτησία.

Διευκρίνισε πάντως ότι η Γερμανία θα παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Θεωρώ σημαντικό να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αντί να βασιζόμαστε σε μέτρα που ʻαγοράζουν χρόνοʼ και να θεωρούμε ότι έχουμε απαλλαχθεί από την υποχρέωση να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» λέει η καγκελάριος.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Μέρκελ, μιλώντας στο Νταβός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα ενόψει εκλογών, επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Για να γίνει αυτό, επισημαίνει η καγκελάριος, «χρειάζονται δύο πράγματα: η διάθεση για αλληλεγγύη, την οποία θα εξακολουθούμε να επιδεικνύουμε, αλλά μαζί με αυτή και η διάθεση για ανάληψη ευθύνης, την οποία είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει το μέτρο, επισημαίνοντιας ότι θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και θα μειώσει τον κίνδυνο χαμηλού πληθωρισμού. Δεν παραλείπει ωστόσο να σημειώσει ότι «είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Ντράγκι ο συνδιοικητής της Deutsche Bank Ανσού Γιάιν.

Ρεπορτάζ του Channel 4



Τι προβλέπεται για την Ελλάδα

Τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33%.

 nooz.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης