Ένας αρτινός στη κορυφή του κόσμου


Ο Βασίλης Ζολώτας είναι ένας συμπολίτης μας που τόλμησε ν΄ ανέβει σε μια από τις υψηλότερες κορυφές του Νεπάλ, την κορυφή του Langtang φτάνοντας το υψόμετρο των 5145.

Ένα μεγάλο κατόρθωμα που αποτέλεσε την έκτη προσπάθεια του ορειβάτη και της ομάδας του, του Γιώργου Τσαμπουράκη και του Κώστα Σκαλίδη που δυστυχώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς λόγω προβλημάτων υγείας που εμφάνισε εξ αιτίας του υψομέτρου. (Φώτο)



Η πεζοπορία – ανάβαση κράτησε συνολικά 28 μέρες και διέσχισαν την περιοχή Langtang National Park, του Helambu και του Tamang Heritage trail. Ξεκίνησαν από την μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ το Κατμαντού και η ανάβασή τους ξεκίνησε από τα 1800 μέτρα.

Περιοχές παρθένες και ακόμη ανέγγιχτες από τον δυτικό και δυτικότροπο πολιτισμό. Κορυφές μοναδικής ομορφιάς και ασύλληπτου μεγαλείου που όπως κατέθεσε και ο Βασίλης στην καταπληκτική εκδήλωση της προηγούμενης Τετάρτης 14.1.2015 στο εργατικό κέντρο, έρχεσαι αντιμέτωπος με τις δυνάμεις σου, η πρώτη αναμέτρηση του ανθρώπου και φύση.

 Εμφάνιση nepal 5.jpg

Δεν επέλεξε τουριστικά μονοπάτια, αχθοφόρους, ξενοδοχεία και δυτικές ανέσεις, αλλά αντιθέτως μονοπάτια μη χαρτογραφημένα, τα παραδοσιακά χωριά, καταλύματα με την ντόπια παραδοσιακή διατροφή, το ντάλ μπάτ, ρύζι με λαχανικά και φακές, γιαούρτι από γιάκ, τοπικό τσάι ακολουθώντας συνήθεις των ντόπιων, που ήταν φιλικότατοι και φιλόξενοι, χωρίς να γνωρίζουν ούτε πού βρίσκεται η Ελλάδα, ούτε έχοντας την τεχνολογία σύμμαχό τους αλλά ακολουθώντας την παραδοσιακή γεωργία, κτηνοτροφία ακόμη και ιατρική με τον μάγο της φυλής που τον εμπιστεύονται πολλές φορές για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

 Εμφάνιση nepal 2.jpg

Εικόνες μνημειακές και μεγαλειώδεις μέσα σε μία φύση που δεν έχει όρια και εκεί ακριβώς συνειδητοποιείς τα δικά σου.

Μια έκρηξη συναισθημάτων , συγκίνηση, μια πρόκληση στο μεγαλείο της φύσης σε μια κλίμακα που λίγοι καταφέρνουν να φτάσουν και να κατακτήσουν. Οι εμπειρίες, εμπειρίες ζωής και τα μαθήματα, μαθήματα ζωής. Ο χρόνος παίρνει άλλη διάσταση γιατί εκεί αφορά αποκλειστικά τον άνθρωπο και όχι την ταχύτητα των πραγμάτων αλλά την βραδύτητα της ελευθερίας που εμείς έχουμε χάσει για πάντα.

 Εμφάνιση nepal 1.jpg

Οι πραγματικοί κίνδυνοι πέραν των ασθενειών, των τραυματισμών και της σταδιακής προσαρμογής στο υψηλό υψόμετρο που μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν έχει υπάρξει προηγούμενη προετοιμασία και άριστη φυσική κατάσταση, των μολυσμένων τροφίμων μιας και εκεί δεν υπάρχει πάντοτε η έννοια της καθαριότητας όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, οι ψυχολογικοί κίνδυνοι. Είσαι μόνος με τις δυνάμεις σου και το φυσικό στοιχείο.

 Εμφάνιση nepal 3.jpg

Πρέπει να σεβαστείς την κορυφή, το βουνό για να σου αποκαλύψει τα μυστικά του και να σου χαρίσει τη θέα του απείρου. Αυτό είναι και το όφελος, η κατάκτηση, η εικόνα που θα πάρεις μαζί σου και θα μοιραστείς με τους φίλους σου και τους συμπολίτες σου όπως έκανε και ο Βασίλης και θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε για τις εικόνες , τις εμπειρίες του τη φιλοσοφία και τις σκέψεις του που μοιράστηκε μαζί μας.

Μεγάλο όφελος για μας και του ευχόμαστε ακόμη υψηλότερες και απάτητες κορυφές, εντονότερες ταξιδιωτικές και ορειβατικές εμπειρίες και έχει το θαυμασμό μας και την τεράστια εκτίμησή μας.

Σχισμένου Αικατερίνη. Φιλόλογος. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης