Ε-65: «Κουμπώνει» με την Εγνατία Οδό στο Κηπουργιό Γρεβενών


Την ένταξη του βόρειου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση. 

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η τροποποίηση της μελέτης του οδικού άξονα, που προτείνει η νέα χάραξη να «κουμπώνει» με την Εγνατία Οδό στο Κηπουργιό Γρεβενών και όχι στο Βενέτικο, όπως αναμενόταν.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε γραπτή ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, τα τμήματα Τρίκαλα - Α/Κ Γρεβενών και Α/Κ Γρεβενών - Α/Κ Εγνατίας, «λόγω των εξαιρετικά περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, δεν έχουν περιληφθεί στον κατάλογο Μεγάλων έργων» του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

«Ετσι, σε μελλοντική αναθεώρηση του Προγράμματος και εφόσον εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για τις μεταφορές» αναφέρει ο υπουργός Υποδομών, θα προωθηθεί η ένταξη των έργων στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

«Παράλληλα, η χρηματοδότηση της υλοποίησης του βόρειου τμήματος του Ε65 έχει περιληφθεί ως αίτημα στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το Επενδυτικό Πρόγραμμα Γιούνκερ» σημειώνεται.


Το πακέτο Γιούνκερ έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και, σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα αναμένεται να καταστεί λειτουργικό ως τον Ιούνιο του 2015. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχει προτείνει 174 επενδυτικά σχέδια αξίας 41,4 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, νέες τεχνολογίες, προστασία περιβάλλοντος κ.τ.λ. Ομως είναι άγνωστο ποια από αυτά τα έργα ενδέχεται να ενταχθούν.

Ο Ε65 αποτελεί έργο-γέφυρα, το οποίο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» ως συνεχιζόμενο έργο της περιόδου 2000-2006.

Στο μεταξύ, κατετέθη από τον παραχωρησιούχο η μελέτη για την τροποποίηση της χάραξης του Ε65 στο υπουργείο Υποδομών, όπως προβλεπόταν από την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η χάραξη του οδικού άξονα θα καταλήγει στο Κηπουργειό Γρεβενών, όπου θα δημιουργηθεί ανισόπεδος κόμβος για τη σύνδεση του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας με την Εγνατία Οδό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης