Τη διδασκαλία των οθωμανικών υπερασπίζεται ο Ερντογάν


«Αν αφαιρέσετε τη γλώσσα από μία κοινωνία, της αφαιρείτε την αίσθηση του έθνους» 

H γλώσσα και η (εθνική) μνήμη συνιστούν θεμελιώδεις ιδιότητες του έθνους, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέδριο που οργανώθηκε από τον δήμο του Ουσκουντάρ, (Üsküdar) (Σκούταρι). 
 

Οι παρατηρήσεις αυτές του τούρκου προέδρου αποτελούν την απάντηση του στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να διδάσκονται στο τουρκικά δημόσια σχολεία τα οθωμανικά, (το αραβικό- οθωμανικό αλφάβητο και η γλώσσα που αποτύπωνε, που απαγορεύτηκε το 1926 , από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ).

«Αν αφαιρέσετε τη γλώσσα από μία κοινωνία, της αφαιρείτε την αίσθηση του έθνους, τον πολιτισμό και τη μνήμη της», είπε ο τούρκος πρόεδρος που αναρωτήθηκε: «Ποιο έθνος στον κόσμο δεν μπορεί να διαβάσει τα γραπτά που οικοδομούν τον πολιτισμό του;». «Υπάρχει έθνος στον κόσμο που δεν μπορεί να διαβάσει τις επιγραφές στον τάφο του παππού του; Υπάρχει έθνος στον κόσμο που να μη αδυνατεί να ανατρέξει στις πρωτογενείς πηγές των διανοουμένων, των συγγραφέων, των ποιητών για τους οποίους ωστόσο αισθάνεται περήφανο;», διερωτήθηκε.

«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τη διδασκαλία των οθωμανικών», κατέληξε .

Εν τω μεταξύ τα οθωμανικά εμφανίστηκαν σε εκδώσεις του κυβερνητικού κόμματος Σε Συνέδριο της Νεολαίας του Νεβσεχίρ, και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε αναρτηθεί πανό με σύνθημα γραμμένο στην οθωμανική γραφή. 
 
Μετά την ομιλία του κ. Νταβούτογλου, η νεαρή σύνεδρος, Εμινέ Σισμέκ, του αφιέρωσε ποίημα γραμμένο στα οθωμανικά, αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες. 
 
 newsbeast.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης