Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου


Στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων τη Δευτέρα 15-12-2014

Εισηγητής στο θέμα ήταν  ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Πατήλας, ο οποίος τόνισε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ο ρεαλιστικότερος των τελευταίων ετών, καθώς η κατάρτισή  του έγινε με σκοπό να αποφευχθούν τα ελλείμματα και τα χρέη και ταυτόχρονα, τα έσοδα έχουν υπολογιστεί με συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να μην παρεκκλίνουμε από την πρόβλεψή τους. 



Συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «λαμβάνοντας υπ’ όψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες με μειωμένα τακτικά έσοδα από τους ΚΑΠ και την κενή περίοδο μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων (νέου και παλιού ΕΣΠΑ),  που δεν ευνοεί την απορρόφηση σημαντικών Ευρωπαϊκών και Εθνικών κονδυλίων μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και έργων, παρ’ όλα αυτά ο φετινός προϋπολογισμός αγγίζει πολλούς από τους στόχους μας, οι οποίοι είναι:

•Στήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων
•Εξυπηρέτηση του πολίτη με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο
•Τακτοποίηση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περισσότερα έσοδα.
•Καθαρισμός και καλλωπισμός της πόλης μας, με εξορθολογισμό στα κόστη και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών.
•Προώθηση του τουρισμού και του πολιτισμού, με τη συνεργασία όλων των Νομικών Προσώπων.
•Ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, μέσα από σχετικές πρωτοβουλίες
•Βελτίωση όλων των αθλητικών υποδομών για διοργάνωση αθλητικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας.
•Ανάπτυξη υποδομών


Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Πατήλας τόνισε: «Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε μόνο νούμερα, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο πλέγμα λειτουργιών απαραίτητων για τη βιωσιμότητα του Δήμου και της εξυπηρέτησης των πολιτών του, αλλά να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες και τα όνειρά μας για το Δήμο μας και εδώ θέλω να τονίσω ιδιαίτερα πως,  όποιες απόψεις και ιδέες ουσίας τεθούν από οποιαδήποτε πλευρά θα βρει θέση στον προϋπολογισμό αυτό»

ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων ώστε να φτάσουμε στο σημείο να υλοποιήσουμε το όραμά μας για το δήμο»
Με αφορμή την ψήφιση του οικονομικού προϋπολογισμού του Δήμου για το 2015, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο προϋπολογισμός
είναι, πάνω απ’όλα, ρεαλιστικός χωρίς ίχνος προχειρότητας, και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Πατήλα και τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου για την εμπεριστατωμένη ανάλυση στοιχείων και τη σύνταξη του συγκεκριμένου προϋπολογισμού «Προσπαθήσαμε και φτιάξαμε έναν προϋπολογισμό που να είναι, πάνω απ’όλα, ρεαλιστικός.

Σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι ότι χαρακτηρίζονται από προχειρότητα ούτε ο προϋπολογισμός ούτε το τεχνικό πρόγραμμα, γιατί είναι σαφώς καλύτερα από πέρυσι. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων ώστε να φτάσουμε στο σημείο να υλοποιήσουμε το όραμά μας για το δήμο και όλα όσα είπαμε προεκλογικά, μα θέλει λίγο χρόνο αφού οι τέσσερις μήνες που έχουμε διανύσει είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Είναι σύνηθες φαινόμενο η αντιπολίτευση να κατηγορεί πάντα τη Δημοτική Αρχή ότι δεν είναι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, όμως το αναπτυξιακό στίγμα του προϋπολογισμού δίνεται από το γεγονός ότι εντάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα 320.000 ευρώ για μελέτες (από το 700.000 ευρώ της ΣΑΤΑ), έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και ώριμοι ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου με έργα όπως ενεργειακά, βιολογικούς καθαρισμούς, έργα ψηφιακής σύγκλισης, έργα στα οποία εμείς εκεί στοχεύουμε».  

Και συνέχισε «Επίσης, είναι άλλο το σχέδιο δράσης της Δημοτικής Αρχής και δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με τον προϋπολογισμό, μιας και υπάρχουν δράσεις και έργα που θέλουμε να υλοποιήσουμε και δεν κοστίζουν. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο  για παράδειγμα θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε από το Ευρωπαϊκό  Κοινωνικό Ταμείο.

 Με βάση τα δεδομένα που είχαμε, ο προϋπολογισμός αυτός είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να παρουσιάσουμε, σαφώς όμως με τη νέα χρονιά θα προβούμε σε αναμορφώσεις με βάση το σχέδιο δράσης μας και τις νέες υλοποιήσιμες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και ταυτόχρονα ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες της Δημοτικής Αρχής για υλοποίηση των στόχων και των δεσμεύσεών της.

«Είμαστε σφικτοί στα οικονομικά του δήμου και αυτό το έχουν δει όσοι διαπραγματεύονται μαζί μας, γιατί για μας και το ένα ευρώ έχει σημασία να μην πάει χαμένο αλλά να πιάσει τόπο για το δήμο μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι όσον αφορά το Ιστορικό Δημαρχείο σε πρώτη φάση πήραμε 280.000 ευρώ μα η αντικειμενική αξία ήταν στα 290.000 ευρώ και κάναμε και δεύτερο αίτημα στο Πράσινο Ταμείο και μας εγκρίθηκαν και τα 10.000 ευρώ, δεν τα αφήσαμε να πάνε χαμένα».

Τέλος, ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε την αγαστή συνεργασία όλων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαβούλευση για την κατάρτιση του νέου πενταετούς προγράμματος του Δήμου και θέλουμε τη συνεργασία όλων σας και τις προτάσεις σας, αφού όλοι αγωνιζόμαστε για το καλό της Άρτας». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης