Ποδαρικό το 2015 θα κάνει Πρόεδρος ή οι εθνικές εκλογές;


Σενάρια

Οι δανειστές έχοντας αποφασίσει να μην υπογράψουν συμφωνία-Μνημόνιο με μία "κυβέρνηση υπό προθεσμία"  και να βρεθούν την επαύριο αντιμέτωποι με μία άλλη  που θα την αμφισβητεί, αναγκάζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να επισπεύσει  τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας - η οποία μπορεί να οδηγήσει  και σε πρόωρες εθνικές εκλογές μέσα στον επόμενο μήνα.  



Είναι ένα "πολιτικό στοίχημα"  που επωμίζονται οι κ. Σαμαράς-Βενιζέλος, καθώς η στάση των Ευρωπαίων και της τρόικας δεν τους αφήνουν άλλες επιλογές.

Ποδαρικό με νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή πρόωρες εκλογές θα κάνει το 2015.  Η χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του μνημονίου ανάγκασε την κυβέρνηση να επισπεύσει την εκλογή του Προέδρου.

Την απόφαση πήραν από κοινό ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι είχαν χθες μυστικό τετ-α-τετ κεκλεισμένων των θυρών.

Αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για τις προθέσεις τους, επικοινώνησαν και με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, από τον οποίο ζήτησαν να ορίσει την συγκεκριμένη ημερομηνία για την πρώτη ψηφοφορία.

Η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου.  Αν η κυβέρνηση δεν λάβει τις 180 ψήφους, η πιο πιθανή ημερομηνία εκλογών είναι 1η Φεβρουαρίου.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Σαμαρά αναφέρουν ότι ποτέ δεν θα έπαιρνε την απόφαση να επισπεύσει τις διαδικασίες για ΠτΔ, αν δεν ήταν σίγουρος πως υπάρχουν οι 180. Πάντως, παραμένει θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το πώς θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο κατά τη προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, επέλεξαν -σχεδόν στο σύνολό τους- να τοποθετηθούν επί της επικείμενης προεδρικής εκλογής, ανοίγοντας τα χαρτιά τους.

Η πρώτη  ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Αν δεν συγκεντρωθούν οι  200 ψήφοι που απαιτούνται για την ανάδειξη ΠτΔ, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία  στις 23 Δεκεμβρίου - στην οποία απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι.  Αν κι αυτή αποβεί άκαρπη, θα γίνει τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, κατά την οποία απαιτείται πλειοψηφία  3/5 των βουλευτικών εδρών (180 ψήφοι).

Εφ' όσον δεν υπάρξει και πάλι η απαιτούμενη πλειοψηφία,  εντός 10 ημερών θα διαλυθεί η Βουλή και  θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τα χρονικά περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα, οι εκλογές μπορεί να γίνουν στις 18 ή 25 Ιανουαρίου, ή την 1η Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, οι χθεσινές πληροφορίες έκαναν λόγω για πιθανό διάγγελμα του κ. Σαμαρά σήμερα. Όμως, αυτό δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Πάντως, τα ονόματα των υποψηφίων πρέπει να ανακοινωθούν δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των εκλογών. Άρα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοβία Βούλτεψη μιλώντας σήμερα σε πρωινή εκπομπή τόνισε ότι δεν γινόταν άλλο αυτή η κατάσταση. Πάντως, διέψευσε ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει διάγγελμα προκειμένου να ανακοινώσει τα ονόματα.

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το πώς θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο κατά τη προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, επέλεξαν -σχεδόν στο σύνολό τους- να τοποθετηθούν επί της επικείμενης προεδρικής εκλογής, ανοίγοντας τα χαρτιά τους.

Σαφή θέση ως προς το τι θα πράξει έλαβε η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, η οποία άλλωστε υπερψήφισε και τον προϋπολογισμό. Θετική κατά την ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο αναμένεται να είναι και η στάση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο Δημοκρατίας άφησαν οι βουλευτές Κώστας Γιοβαννόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος και Πάρις Μουτσινάς.

Στους θετικά προσκείμενους πρέπει να προστεθούν και τους οκτώ της ΔΗΜΑΡ και της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρας, Χρ. Αηδόνης, Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος και Γρ. Ψαριανός, οι οποίοι ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα εκλογή προέδρου από την παρούσα βουλή, την ολοκλήρωση της πρώτης φάση της συνταγματικής αναθεώρησης και τον ορισμό εθνικών εκλογών μέσα στο 2015.

sofokleousin
 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης