Πρέβεζα: “Θύματα” του κόκκινου σκαθαριού οι φοίνικες


Ο ένας μετά τον άλλον οι ¨κανάριοι” φοίνικες της Πρέβεζας πέφτουν “θύματα” του κόκκινου σκαθαριού το οποίο κατατρώει τα πανέμορφα δέντρα

Η κατάσταση σήμερα είναι απογοητευτική και φοίνικες που μεγάλωναν επί δεκαετίες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ξεράθηκαν παρουσιάζοντας μια καταστροφική εικόνα. 



Οι φοίνικες κατά μήκος της παραλιακής ζώνης , στην περιοχή του Λούρου αλλά και μέσα στην πόλη της Πρέβεζας έχουν αποδεκατιστεί και οι προβλέψεις των γεωπόνων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας Αναστάσιος Γάτσιος εκτιμά ότι αν μείνουν όρθιοι κάποιοι “κανάριοι” φοίνικες θα είναι από καθαρή τύχη.

Ο ρυγχοφόρος των φοινικοειδών εντοπίστηκε για πρώτη φορά επίσημα στο Ν. Πρέβεζας, τον Οκτώβριο του 2009, σε φοίνικες ξενοδοχειακών μονάδων στην Πάργα.

Τότε ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας σε συνεργασία με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης και τον Δήμο Πάργας έκανε μια συντονισμένη προσπάθεια για να ελέγξει το πρόβλημα και να το περιορίσει, ωστόσο το μεγάλο κόστος της καταστροφής των δέντρων απέτρεψε τον όλο σχεδιασμό.

Σταδιακά και μέχρι σήμερα το κόκκινο σκαθάρι εξαπλώθηκε εκτός από την παραλιακή ζώνη και στην ενδοχώρα του Νομού, καταστρέφοντας εκατοντάδες φοινικοειδή τα οποία “επιβίωναν” για δεκαετίες στην περιοχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης