Στην Αυστρία η πιο άνιση κατανομή πλούτου στην Ευρώπη


Το πλουσιότερο 1% κατέχει τα δύο πέμπτα της ιδιωτικής περιουσίας 

 Στην Αυστρία υπάρχει εξαιρετικά άνιση κατανομή πλούτου, καθώς τα δύο πέμπτα της συνολικής ιδιωτικής περιουσίας βρίσκονται στην κατοχή του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού, όπως καταγράφεται στην έκθεση «Wealth Report Europe» της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Bar.



Όπως τονίζεται στην έκθεση, η περιουσία στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και κατανέμεται ολοένα και πιο άνισα, με την Αυστρία να καταγράφει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου, αφού το 40% της συνολικής περιουσίας βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Γερμανία όπου το 1% του πληθυσμού της διαθέτει το 35% της περιουσίας, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης πλούτου, σε ποσοστό 15% ή χαμηλότερο, φέρεται να καταγράφονται σε Βρετανία, Ελλάδα και Ολλανδία.

Μέσα στο 2013 οι ιδιωτικές περιουσίες στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 1,7 % σε σχέση με το 2012 και ανήλθαν συνολικά στα 56 τρισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από την οικονομική κρίση, μετά την οποία η εξέλιξη των περιουσιών υπήρξε διαφορετική.

Οι περιουσίες παρουσίασαν αύξηση έως και κατά δύο τρίτα σε χώρες όπως Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία ενώ σε χώρες όπως Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία - αλλά και την Ελλάδα - υπήρξε σαφής συρρίκνωσή τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του αυστριακού οικονομικού περιοδικού Trend στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνάς του «Οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί», στην Αυστρία υπάρχουν σήμερα 33 δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι διαθέτουν συνολικά περιουσία που φθάνει τα 119 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.

Οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί που περιλαμβάνονται στον κατάλογο διαθέτουν περιουσία συνολικής αξίας 160 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, της οποίας η περιουσία ανέρχεται σε 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόνον από την άνοδο των μετοχών της οικογένειας στην αυτοκινητοβιομηχανία Φόλκσβαγκεν, η περιουσία φέρεται να έχει «βελτιωθεί» μέσα στο 2013 κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί ως δεύτερος πλουσιότερος πολίτης στην Αυστρία ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ρεντ Μπουλ, Ντίτριχ Μάτεσιτς με 7,5 δισεκατομμύρια, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης