Χουλιάρας: Ο Αμβρακικός δίνει τέτοιες δονήσεις


Άλλες δηλώσεις - εκτιμήσεις σεισμολόγων

Ο γνωστός Σεισμολόγος-Ερευνητής Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, με Τζουμερκιώτικη καταγωγή και ιδιαίτερα από Ρωμανό Αγνάντων, αναφερόμενος στον πρωινό σεισμό στη περιοχή μας επισημαίνει ότι ο Αμβρακικός Κόλπος δίνει δονήσεις της τάξεως των 5 Ρίχτερ



 
Σημειώνουμε εδώ ότι ο κ. Χουλιάρας έχει πλούσια επιστημονική και ερευνητική κατάρτιση. Συγκεκριμένα οι τίτλοι των σπουδών του είναι: Πτυχίο Γεωφυσικής (B.Sc), του Πανεπιστημίου Western Ontario, του Καναδά (1980), τιμητικό Δίπλωμα Γεωφυσικής (Diploma of Honours Standing in Geophysics, H.B.Sc) του Πανεπιστημίου Western Ontario, Καναδάς (1981) και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Σεισμολογία (Ph.D), του Πανεπιστημίου Uppsala, Σουηδία (1999).

 Η σχετική δήλωση του κ. Χουλιάρα έχει ως εξής:

 «Ο Αμβρακικός Κόλπος δίνει δονήσεις της τάξεως των 5 Ρίχτερ, οι οποίοι όμως δεν δημιουργούν σοβαρές ζημιές» δήλωσε o Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του ΕΑΑ και πρόσθεσε «παρακολουθούμε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που μέχρι αυτή τη στιγμή έχει δώσει αρκετές δονήσεις μικρότερου μεγέθους».

Άλλες δηλώσεις - εκτιμήσεις σεισμολόγων

Παράλληλα όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και σύμφωνα με εκτιμήσεις, του σεισμολόγου του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ Δομίνικου Βαμβακάρη, μετά τον σεισμό των 5,2 βαθμών Ρίχτερ οι σεισμογράφοι κατέγραψαν άλλους έξι σεισμούς μεγέθους από 2,5 έως 3 Ρίχτερ ενώ η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

«Φαίνεται πως ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, όμως είναι νωρίς ακόμη για μια οριστική εκτίμηση γιατί έχουν περάσει μόλις οκτώ ώρες από τον σεισμό. Η περιοχή πάντως δίνει συχνά σεισμούς» ανέφερε ο κ Βαμβακάρης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανόλης Σκορδίλης από την πλευρά του ανέφερε ότι στην περιοχή εκδηλώνονται συχνά σεισμοί λόγω της γειτνίασης με την περιοχή των Ιονίων νήσων η οποία έχει δώσει καταστροφικούς σεισμούς.

«Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή όπου έγινε σήμερα ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, ήταν το 1990 και ήταν 6 Ρίχτερ. Στην περιοχή αυτή οι σεισμοί δεν αφήνουν ιδιαίτερα σημάδια, δηλαδή δεν είναι καταστροφικοί», πρόσθεσε ο κ. Σκορδίλης.

Διαβάστε ακόμη: ΕΔΩ 

 Ο γεωλογικός χάρτης η στρωματογραφική στήλη της ευρύτερης περιοχής της Αμφιλοχίας – Αμβρακικού Κόλπου που περιέχει και τα ρήγματα της περιοχής



DSCN7338


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης