Χειροκρότημα για τη «γιαγιά» της κρίσης

«Η βαλσαμωμένη μου γιαγιά» σατιρίζει την ελληνική κρίση

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ  

Σε ένα ετοιμόρροπο διαμερισματάκι της Αθήνας, ένα μικρό κορίτσι και ο πατέρας του ζουν με τα λιγοστά ευρώ της σύνταξής της... φαγανής γιαγιάς. 



Οταν η γιαγιά αποχαιρετά τα εγκόσμια, θα προκύψει ένα μικρό θαύμα στην άξαφνη εμφάνιση μιας πορτοκαλιάς. Η ιστορία της «Βαλσαμωμένης μου γιαγιάς» («My stuffed granny») ζωντάνεψε στη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων της 28χρονης Εφης Παππά που βραβεύτηκε την Κυριακή στο «Animasyros 7.0» ως Καλύτερη Φοιτητική Ταινία.

Ενα φιλμάκι γυρισμένο στη σχολή NFTS της Αγγλίας, βραβευμένο και σε άλλα σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού, αλλά πάνω απ' όλα, ελπιδοφόρο, από αυτά που χειροκροτήθηκαν θερμά στην έβδομη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων στη Σύρο. Βασισμένο σε ένα άρθρο της συγγραφέως Νίνας Πολετάκη, το φιλμ σατιρίζει την ελληνική κρίση παρουσιάζοντάς τη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Από κοντά και το «Man in a box» του Ηλία Σταματίου, απέσπασε την Ειδική Μνεία σε ελληνική ταινία του φοιτητικού διαγωνιστικού προγράμματος κατορθώνοντας να ενθουσιάσει με τον άνθρωπο-πλαστελίνη που θέλει να αποκτήσει σώμα (ειδική μνεία δόθηκε και στη φοιτητική ταινία «Mythopolis» της Τσέχας Αλεξάντρα Χετμέροβα).

Πιο διευρυμένο με νέα τμήματα και περισσότερες προβολές, το φετινό Animasyros πέτυχε να συνδυάσει το σούπερ εξελιγμένο αμερικανικό stop motion animation προβάλλοντας το «Boxtrolls» του στούντιο Laika, το οποίο αντιπροσώπευσε ο διευθυντής μάρκετινγκ Μαρκ Σαπίρο και μοιράστηκε τα δεκάδες μυστικά του, με τις νέες τάσεις και τους πειραματισμούς σε ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον πλανήτη δίνοντας ιδιαίτερο βάρος και στο ελληνικό animation (μεταξύ άλλων ο Αγγελος Ρούβας παρουσίασε το www.greekanimation.com).

Πολυσυλλεκτικό το διεθνές διαγωνιστικό, χώρεσε πολιτικοποιημένα φιλμ («Πατέρας», «Aurora»), εξεζητημένα έως και ενοχλητικά animation («Χορός της μάζας», «Η εποχή της περιέργειας», «Ιπποπόταμοι») που παραπέμπουν στις αγωνίες του σήμερα αλλά και ασυναγώνιστα συγκινητικά φιλμ σαν την «Ιστορία ενός αρκούδου» του Χιλιανού Γκάμπριελ Οσόριο που κέρδισε και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (στο διεθνές διαγωνιστικό, το Animasyros απένειμε ακόμη, ειδική μνεία στην ταινία «Canis» των Ισπανών Μαρκ Ρίμπα και Αννα Σολάνας και ειδική μνεία στο «Dinner for few» του Νάσου Βακάλη).

Βάζοντας ένα νέο στοίχημα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, η Ερμούπολη και το ίδιο το φεστιβάλ έχουν κερδίσει ένα άλλο: την επαφή με τα παιδιά που σπεύδουν στα πρωινά εργαστήρια καθώς και με το κοινό της πόλης που γέμισε τις υπαίθριες προβολές της Πλατείας Μιαούλη αψηφώντας τα πρώτα ψυχρά βράδια του Οκτώβρη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ

ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης