ΣΚΙΑΔΑΔΕΣ: Βραδιά ιστορίας και τέχνης


Με επιτυχία έγινε η προγραμματισμένη προβολή της ταινίας, "Της Άρτας το Γεφύρι" του Βασίλη Γκανιάτσα, το βράδυ της Τετάρτης 13 Αυγούστου, στην πλατεία του χωριού Σκιαδάδες

Η προβολή της ταινίας έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνει κάθε χρόνο, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Σκιαδάδων «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ», το διάστημα από 1 έως 19 Αυγούστου.



Πριν ακόμη ο ήλιος δύσει, μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία τους, η οποία σκιάζεται από αιωνόβια πλατάνια και φημίζεται για το καθαρό και δροσερό νερό της πηγής ΚΑΣΤΑΛΙΑ ώστε να παρακολουθήσουν την προβολή.

Αυτή λοιπόν την πλατεία γέμισαν οι κάτοικοι του χωριού όπου παρακολούθησαν την προβολή και στο τέλος της, χειροκρότησαν θερμά και έδωσαν τα εγκάρδια συγχαρητήριά τους στο δημιουργό της Βασίλη Γκανιάτσα.

Προηγούμενα, ο Γραμματέας του Αναπτυξιακού Συνδέσμου κ. Χρήστος Χρηστίδης, αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης και επισήμανε ότι η φετινή οργανωτική προσπάθεια, με το πλήθος των εκδηλώσεων, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στις 19 Αυγούστου, θεωρεί και ελπίζει ότι αυτές οι εκδηλώσεις, ικανοποιούν όλα τα γούστα των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών οι οποίοι συγκεντρώνονται από τα γύρω χωριά.

Θυμίζουμε ότι οι Σκιαδάδες Βουργαρελίου, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, είναι ένα μικρό γραφικό χωριό. Βρίσκονται μέσα στο ελατόδασος της νότιας πλευράς των Τζουμέρκων, ανάμεσα περίπου στο δρόμο που συνδέει το Βουργαρέλι με την Κυψέλη Άρτας.


ΤΡΑΧΑΝΑΣ: Η ταινία είναι ένα μοναδικό ιστορικό-οπτικό χρονογράφημα

Ο Κώστας Τραχανάς προλογίζοντας το ντοκιμαντέρ αναφέρθηκε στο Γεφύρι της Άρτας, στον δημιουργό Βασίλη Γκανιάτσα, στο πείσμα του δημιουργού , στην δύναμη της Τέχνης , στις ντόπιες κομματικές αγκυλώσεις και στην ταινία «Της Άρτας το Γεφύρι».

Είπε αναλυτικά: Τα γεφύρια συνδέουν τους ανθρώπους , τις πόλεις , τις χώρες, είναι αψίδες επικοινωνίας. Όταν δε ζεις μόνος-άρα συμβιώνεις, επικοινωνείς. Και, για να επικοινωνείς διαβαίνεις στράτες , δρασκελίζεις ρεματιές, φτιάχνεις πετρογέφυρες , για το στέρεο διάβα.

Από τον πέτρινο αυτό δρόμο : πέρασαν πεζούρα και καβαλαρία, πέρασαν κοπάδια και τσελιγκάτα για τα χειμαδιά και τα ξεκαλοκαίριασμα, πέρασαν ζαλικωμένες γυναίκες και φορτωμένοι άνδρες, πέρασαν στρατιώτες δικοί μας και ξένοι, εφήμεροι κατακτητές και υπερασπιστές, πέρασαν πραματευτάδες και ζητιάνοι πέρασαν Αρτινοί που τα έχτισαν κι όλοι οι κατοπινοί διαβάτες της Ιστορίας.

Η γέφυρα ενώνει τους ανθρώπους, ενώνει τα ριζιμιά , λιθά λιθάρια στα θεμέλια. Ο Άραχθος με το γεφύρι πάντα ένωναν τους Αρτινούς. Της Άρτας το γεφύρι είναι έργο άφθαρτο στο χρόνο, μνημείο της ακατάβλητης ανθρώπινης θέλησης. Όμως δυο φορές τα τελευταία 70 χρόνια το γεφύρι πήγε να πέσει. Σώθηκε χάριν στην προσπάθεια απλών ανθρώπων.


Η καταπληκτική ταινία-ντοκιμαντέρ «Της Άρτας το Γεφύρι» του φωτογράφου κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτασα , δουλειά σαράντα χρόνων, δείχνει την μικροιστορία αυτών των απλών ανθρώπων και την μεγάλη Ιστορία του Γεφυριού.

Η τέχνη του κινηματογράφου σαγήνευε τον Βασίλη Γκανιάτσα από μικρό. Εικόνες αφοπλιστικές , που διηγούνται απίστευτες ιστορίες και φωτίζουν μια πλευρά της κοινωνίας, που ο ίδιος γνωρίζει καλά, αυτή που κινείται ανάμεσα μας.

Αναζητά ιστορίες , εικόνες, αναφορές, έκπληξη, οικειότητα…. Αναζητά την απλότητα και την καθαρότητα. Τα πλάνα του δείχνουν την εικαστική σκοπιά του στις φωτοσκιάσεις , στο καδράρισμα, στην αισθητική σκηνοθεσία της εικόνας. Απέριττες φόρμες, λιτότητα, αισθητική τελειότητα και γαλήνη….

Χειρίζεται άψογα την κινηματογραφική κάμερα. Αυθόρμητος , πληθωρικός ,στωικός, ενίοτε πρωτοποριακός, το μάτι του αιώνα, ο Βασίλης Γκανιάτσας είναι αυτός ,που ενσάρκωσε στην τέχνη του κινηματογράφου ,το ένστικτο για « την αποφασιστική στιγμή».

Είναι αυτός που ενεργεί παρορμητικά , διαισθητικά, για να αποθανατίσει σε ένα δευτερόλεπτο με τον φακό του μια ανεπανάληπτη σκηνή της καθημερινότητας ή της επικαιρότητας. Εκείνη τη στιγμή είναι δημιουργικός ο κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας. Η Στιγμή . Άπαξ και την χάσεις , έφυγε για πάντα…

Η ταινία που θα δείτε είναι μια ταινία –προσφορά στην ιστορία της πόλης της Άρτας. Η ταινία αυτή είναι ένα μοναδικό ιστορικό-οπτικό χρονογράφημα.

Με την καλλιτεχνική αναπαράσταση του Γεφυριού της Άρτας, ο δημιουργός έδειξε την αδιαμφισβήτητη κινηματογραφική δεξιοτεχνία του, το πάθος για την ποιοτική δουλειά και την αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο.

Αν υπάρχει ένας λόγος να στρέψει κανείς την προσοχή του σε αυτή την αποψινή προβολή , είναι το πείσμα και ο μόχθος που χρειάστηκε να γυριστεί αυτή η ταινία και η ανιδιοτέλεια του δημιουργού. Πόσες εργατοώρες αφιερώνονται από τον Βασίλη Γκανιάτσα , και χωρίς την αναμονή της μελλοντικής απόσβεσης, τις οποίες προσπερνάμε υπό τον γενικό τίτλο «η χαρά της δημιουργίας» . Με αναδρομή στον πρωτομάστορα και στη θυσία της γυναίκας του, για να …….

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης