Κανένα εμπάργκο ως τώρα από την Ρωσία στα φρούτα


Καθησυχαστικοί οι σύμβουλοι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σύμβουλοι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει για τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία η όξυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. 


Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, ο κ. Καρασμάνης είχε επαφές με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, η οποία σήμερα, Δευτέρα, τον ενημέρωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση από τη ρωσική κυβέρνηση για εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα.

Άλλωστε και ο επικεφαλής της ρωσικής φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας Rosselkhoznadzor κ. Σεργκέι Ντάνκβερτ, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS ανέφερε ότι δεν πρόκειται αυτή την εβδομάδα να εκδοθεί απαγόρευση στις εισαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών, με δεδομένη, όπως είπε ο ίδιος, την εποικοδομητική σχέση μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδοθεί απαγόρευση αργότερα, καθώς ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σημαντικές συναντήσεις εκπροσώπων των ελληνικών και ρωσικών φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών. Οι ρωσικές αρχές μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων από την Πολωνία, διεμήνυσαν προ ημερών ότι δεν αποκλείεται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές και από τη χώρα μας, με αφορμή την ανίχνευση προνύμφης σε ελληνικά φορτία νεκταρινιών.

Η ρωσική αγορά θεωρείται μια από τις σημαντικότερες για τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων –κυρίως για νεκταρίνια, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, ακτινίδια, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια κ.ά.– οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε εμπάργκο, εκτιμάται ότι θα χαθεί 40% με 50% των ποσοτήτων που προορίζονται φέτος για τη Ρωσία, δηλαδή γύρω στους 5.000 τόνους νεκταρινιών, ενώ αν η απαγόρευση επεκταθεί και στα ελληνικά ροδάκινα εκτιμάται ότι θα χαθούν άλλοι 15.000 τόνοι.

Την ίδια στιγμή οι γερμανικές υπηρεσίες διαπραγματεύονται ήδη με τις ρωσικές προκειμένου να μη σταματήσουν οι εξαγωγές γερμανικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ενώ αντίστοιχη συνάντηση αναμένεται σήμερα μεταξύ αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων, καθώς εξετάζεται από τη Μόσχα η επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντως με το Rosselkhoznadzor, που ελέγχει όλες τις εισαγωγές βρώσιμων πρώτων υλών στη Ρωσία, αναμένεται απαγόρευση εισαγωγών φρούτων από μια σειρά χωρών της ΕΕ μέσα σε χρονικό διάστημα ενός ή δύο εβδομάδων. Ήδη η ρωσική υπηρεσία έχει επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων φρούτων από τη Μολδαβία, στις εισαγωγές σχεδόν όλων των ειδών λαχανικών και φρούτων από την Πολωνία και στις εισαγωγές γάλακτος, ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, πατάτας και φυτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

.tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης