Δάνειο με πιο ευνοϊκούς όρους από της ΕΕ υπόσχονται οι Ρώσοι στο Λιλλήκα


Δάνειο 5-10 δισ, παραχώρηση κοιτάσματος φυσικού αερίου και εξαγορά μιας εκ των τραπεζών Λαϊκής ή Κύπρου ζήτησε από την Μόσχα ο Γιώργος Λιλλήκας, ένας από τους αντιπάλους του Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία της Κύπρου και πρώην υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου.


Ο κ. Λιλλήκας είχε στείλει επιστολή στη ρωσική Δούμα κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου, και η απάντηση από την Μόσχα ήρθε το βράδυ της Τρίτης - μετά την καταψήφιση του σχεδίου του Eurogroup από την κυπριακή Βουλή - από τον Μιχαήλ Εμελιάνοφ, πρώτο Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Λιλλήκας έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που του απέστειλε ο κ. Εμελιάνοφ:

«Μόσχα 19 Μαρτίου 2013
Κύριο Γιώργο Λιλλήκα
Λευκωσία - Κύπρος

Αγαπητέ κ. Λιλλήκα!

Σας ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη δέσμη προτάσεων σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου.
Το πακέτο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την καταβολή ρωσικού δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία για ένα ποσό μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ με επιτόκιο από 2,5% έως 3% ετησίως.

Από την κυπριακή πλευρά προτείνεται να δοθεί η ευκαιρία σε ρωσική εταιρία να λάβει μέρος στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε ένα τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η επένδυση σε ποσοστό 20-30% στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου (αγωγοί και εγκαταστάσεις ΥΦΑ).

Στο πακέτο σας υπάρχει επίσης η πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της ή τη συμμετοχή στη διαχείριση της κεφαλαιοποίησης της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και / ή την ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ.
Οι προτάσεις σας έχουν τύχει πολύ θετικής ανταπόκρισης από αρκετά μέλη στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής  Ομοσπονδίας και έχουν προωθηθεί άμεσα προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Επί του παρόντος οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές καταβάλλουν προσπάθειες ώστε το "πακέτο Λιλλήκα" να αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες θα αρχίσουν στις 20 Μαρτίου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους ιστορικούς μας τους φίλους – Κύπριους πολίτες ότι η όποια ρωσική βοήθεια θα παρασχεθεί, θα είναι σαφέστερα κάτω από πιο ευνοϊκές συνθήκες για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιχαήλ Εμελιάνοφ
Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος
Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής
Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Για θετικό μήνυμα από την Μόσχα, κάνει λόγο ο Λιλλήκας
«Η χθεσινή απόφαση της Βουλής διατήρησε τις ελπίδες μας ζωντανές για έξοδο από τη σημερινή κρίση και τα τραγικά αδιέξοδα. Λίγες ώρες μετά την ιστορική απόφαση της Βουλής πήραμε τα πρώτα θετικά μηνύματα και τις πρώτες αισιόδοξες ανταποκρίσεις από φίλες χώρες», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Λιλλήκας.

Παράλληλα με τη δημοσιοποίηση της επιστολής που του απέστειλε ο κ. Εμελιάνοφ, ο κ. Λιλλήκας επισημαίνει ότι «αποδεικνύεται περίτρανα λίγες μόνο ώρες μετά την απόρριψη της καταστροφικής συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και του Γιούρογκρουπ, ότι με σωστή στρατηγική και με σωστές προτάσεις μπορούμε να ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα».

Μάλιστα, ο κ. Λιλλήκας καλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη «να αξιοποιήσει αυτή την προοπτική με αποφασιστικότητα, αλλά και χωρίς αμφιταλαντεύσεις».

 protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης