Στα συσκευαστήρια οι ελιές αλλάζουν χρώμα…


Της Βάσως Σκουλίκα

Η ευλογία που έγινε κατάρα στον κάμπο της Άρτας

Ο ευλογημένος καρπός της ελιάς έχει μετατραπεί φέτος σε κατάρα για τους παραγωγούς της Άρτας, οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος ενός μονοπωλιακού καθεστώτος που έχει δημιουργηθεί στο κάμπο.


Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες ενός ιδιότυπου καρτέλ που έχει δημιουργηθεί με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Τιμές κάτω του κόστους από τους ελάχιστους εμπόρους ή εταιρίες που εμπορεύονται την βρώσιμη ελιά και παραγωγοί στα όρια της απελπισίας και της αγανάκτησης μαζί... «Δεν έχουμε επιλογή... 

Σκύβουμε το κεφάλι και τις δίνουμε... Για να καλυφθεί το κόστος» σημειώνουν με νόημα ενώ άλλοι λένε πως δεν θα τις μαζέψουν καθόλου... Θ' αφήσουν τον καρπό να σαπίσει στα δέντρα.

Το πιο εντυπωσιακό, που το γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί της Άρτας, αλλά μάλλον δεν το γνωρίζουν καθόλου οι καταναλωτές είναι ότι οι έμποροι και οι μονάδες τυποποίησης επιλέγουν να αγοράσουν πράσινη τη βρώσιμη ελιά. Στη συνέχεια και μέσα από χημική επεξεργασία –η οποία συχνά δεν ελέγχεται καθόλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες- την μετατρέπουν σε μαύρη.

Με τον τρόπο αυτό την αγοράζουν σε πολύ χαμηλό κόστος και την πουλάνε, κυρίως στο εξωτερικό, σε υψηλή τιμή.

Όπως σημειώνουν χημικοί, στους οποίους απευθύνθηκε το Epiruspost.gr πρόκειται για μία μέθοδο που την ακολουθούν πολλές μονάδες στην Ελλάδα. Φυσικά στην περίπτωση αυτή, οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πολύ αυστηροί, ώστε οι διάφορες χημικές μέθοδοι που ακολουθούνται να είναι ασφαλείς για τον καταναλωτή. 

Σημειώνουν δε με νόημα πως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης απαγορεύεται η εισαγωγή βρώσιμης ελιάς που έχει υποστεί τέτοιου είδους επεξεργασία.

Η συμπίεση του κόστους με παράλληλη αύξηση του κέρδους, λοιπόν, τακτική των μικρών και μεγάλων εμπόρων, έχει ως αποτέλεσμα να στενάζει ο κάμπος της Άρτας.

«Οι έμποροι αλωνίζουν, εμείς υπομένουμε γιατί λύση δεν έχουμε και υπηρεσίες δεν υπάρχουν πουθενά». Μέσα σ' αυτή την φράση που καταθέτει ένας από τους παραγωγούς χωράει όλη η αλήθεια. Κάθε άλλη λέξη μάλλον είναι περιττή.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης