Τέλος οι ενέσεις για τους διαβητικούς


Επανάσταση στην αντιμετώπιση του διαβήτη φέρνει η ανακάλυψη Βρετανών ειδικών, που υπόσχονται να βάλουν τέλος στη χρήση ενέσεων από τους διαβητικούς που χρειάζονται ινσουλίνη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ παρασκεύασαν ρινικό σπρέι, το οποίο υποκαθιστά τις ενέσεις και η δράση του εστιάζεται στον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. 



Ο νέος τρόπος ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης των διαβητικών έχει δοκιμαστεί ήδη στο εργαστήριο και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Biomaterials Science».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας μόνο ψεκασμός ήταν αρκετός για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα των ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά. Κάλυπτε δε τις ανάγκες τους σε ινσουλίνη για περίπου 24 ώρες. Αντίθετα, όταν η ινσουλίνη χορηγήθηκε στα πειραματόζωα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ένεση, η διάρκεια των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα διατηρήθηκε μόνο για 9 ώρες. 


Μετά το διάστημα αυτό οι τιμές του σακχάρου επανήλθαν σε υψηλά επίπεδα. Χωρίς ινσουλίνη τα επίπεδα της γλυκόζης μπορεί να αυξηθούν επικίνδυνα και για τον λόγο αυτό μεγάλη μερίδα διαβητικών συνήθως χρειάζεται να κάνει περισσότερες από μία ενέσεις την ημέρα.

Το ρινικό σπρέι μετατρέπεται σε κολλώδες τζελ, μόλις πάρει τη θερμοκρασία του σώματος, λίγο αφότου ο ασθενής το εισπνεύσει. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει για αρκετό χρόνο στη μύτη, ώστε να είναι αποτελεσματικό. 


Υπό κανονικές συνθήκες, σκόνες και άλλα ξένα σώματα απομακρύνονται από τη ρινική κοιλότητα. Ομως ένας χημικός παράγοντας του σπρέι επιτρέπει στην ινσουλίνη να διεισδύσει στις βλεννογόνους μεμβράνες στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας και να δράσει.

Ο συντονιστής της έρευνας Χάμντε Ναζάρ, αναφερόμενος στο σπρέι, σημειώνει ότι τα στοιχεία που υπάρχουν από το εργαστήριο δίνουν ελπίδα καλύτερης ζωής στους διαβητικούς, μέχρι όμως να έρθει η ώρα της κυκλοφορίας απαιτούνται κλινικές δοκιμές, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το σπρέι είναι απόλυτα ασφαλές.



Espressonews.gr madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης