Οι "Μπλε Άνθρωποι" κλέβουν μυστικά...


Αποκαλούνται "Μπλε Άνθρωποι" και όνειρό τους είναι να περάσουν τα εκατό χρόνια. 

Είναι οι οπαδοί του «Μπλε κινήματος», που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και προωθεί την ευζωία στα γηρατειά, «κλέβοντας» μυστικά από μέρη με παράδοση στους αιωνόβιους.


Μπορούν να έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος και να μιλούν διαφορετικές γλώσσες, ένα πράγμα όμως ενώνει τους αιωνόβιους στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Εφθασαν «χαλαρά» στα ενενήντα. Πίεση και χοληστερίνη είναι άγνωστες έννοιες γι’ αυτούς, η διατροφή τους είναι λιτή και η οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, άψογη.


Οι επιστήμονες μελετούν αυτά τα χαρακτηριστικά σε αιωνόβιους βοσκούς στη Σαρδηνία, σε ψαράδες στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, σε κατοίκους της χερσονήσου της Κόστα Ρίκα, στο Πακιστάν και στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα.

Εννέα βασικές συμβουλές για μεγάλη διάρκεια ζωής
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αναλύσει στους πραγματικούς αιωνόβιους τη διατροφή, τη συμπεριφορά, την εργασία, τα προβλήματά τους και την πίστη τους, ώστε να βρουν τη μυστική συνταγή που είναι απαραίτητη για την παράταση και τη βελτίωση της ζωής.

Συγκρίνοντας διατροφή, στάση και έργο ζωής, ο εξερευνητής και συγγραφέας Dan Buettner προσπάθησε να συνοψίσει τη συνταγή της επιτυχίας σε εννέα σημεία: Κινηθείτε, μειώστε τις θερμίδες, αποφύγετε το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αποκτήστε κοινωνική ζωή, εκφράστε τα συναισθήματά σας, καθορίστε τις προτεραιότητες στη ζωή σας και προσπαθήστε να τις υλοποιήσετε.

Κερδίστε 7 επιπλέον χρόνια ζωής
Ξεχάστε το ασανσέρ και ανεβοκατεβαίνετε από τις σκάλες, περιορίστε τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και περπατήστε. Αποβάλετε το στρες και καταστρώστε ένα πλάνο ζωής. Για την καταπολέμηση του στρες κάθε πληθυσμός έχει τη δική του απάντηση.

Στην Οκινάουα αφιερώνουν μερικά λεπτά κάθε μέρα για να θυμούνται τους προγόνους τους ή προσεύχονται, οι Νοτιαμερικανοί έχουν τη μεσημεριανή σιέστα, οι αιωνόβιοι στη Σαρδηνία πίνουν ένα ποτήρι κρασί με φίλους. Με λίγα λόγια, κρατήστε μία ώρα «δική» σας κάθε μέρα. Ξεκλέψτε ένα τέταρτο να πάρετε έναν υπνάκο το μεσημέρι, προσευχηθείτε, διασκεδάστε.

Κερδίστε 8 χρόνια με την υγιεινή διατροφή
«Τρώτε με σύνεση» συμβουλεύουν οι αιωνόβιοι. Μην σηκώνεστε χορτάτοι, αφήστε άδειο το 20% του στομαχιού σας. Αυτό θα το πετύχετε μικραίνοντας τις μερίδες, σερβίροντας σε μικρά πιάτα.

Η σωστή επιλογή των τροφίμων περιλαμβάνει λίγο κρέας, αρκετά ψάρια και πολλά λαχανικά. Φασόλια, φακές και σόγια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στις δίαιτες των αιωνόβιων. Επίσης, μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι μετριοπαθείς πότες ζουν περισσότερο από τους απέχοντες.

Κοινωνική και οικογενειακή ζωή δίνουν επιπλέον 4 μέχρι 14 χρόνια
Διακόσιοι πενήντα οκτώ από 263 αιωνόβιους που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι δραστηριοποιούνταν μέσα στην κοινότητα που ζούσαν και πίστευαν σε κάποια θρησκεία. Ιεραρχούν ως πρώτη προτεραιότητα την οικογένεια κι αυτή φαίνεται να είναι η συνταγή της μακροζωίας για πολλούς αιωνόβιους.

Από τους Ιάπωνες, όπου η φροντίδα των ηλικιωμένων και των παιδιών είναι βασική αξία, στις κοινότητες αιωνόβιων της Νότιας Αμερικής, όπου η οι οικογένεια θεωρείται κύτταρο της κοινωνίας.

Οι γυναίκες που γεννούν και μετά τα 40 ζουν περισσότερο
Ανάμεσα στα μυστικά μακροζωίας οι ερευνητές εντόπισαν κάτι που τους εξέπληξε. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες πάνω από εκατό ετών είχαν συχνά αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί μετά τα 35 ή τα 40 τους χρόνια. Ακόμα όμως κι εκείνες που απόκτησαν το πρώτο τους παιδί στα 40, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες μακροζωίας. 

  Espressonews.gr


http://www.madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης