Προεδρικοί λόγοι με... πολλαπλά μηνύματα


-Εκτός από τον Καβάφη, ο σχεδόν 90 χρονών Ισραηλινός πολιτικός, μνημόνευσε και τον Θουκυδίδη, λέγοντας ότι εκείνος έκανε τον διαχωρισμό μεταξύ στρατού και ασφάλειας, ότι ο στρατός είναι μια οργάνωση και η ασφάλεια μια εθνική έννοια.



Σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο Κάρολος Παπούλιας στην προσφώνηση του στο δείπνο προς τιμή του Σιμόν Πέρες, λέγοντας ότι οι εύκολες δηλώσεις τους «που αποπνέουν είτε μία οσμή επίδοξου κηδεμόνα είτε φθηνές πολιτικάντικες σκοπιμότητες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους».


Διαβάζοντας το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ιθάκη» ολοκλήρωσε την αντιφώνηση ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες το βράδυ προς τιμή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Αντώνη Σαμαρά.

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη» απήγγειλε ο πρόεδρος του Ισραήλ στη δική του γλώσσα, θέλοντας να τονίσει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ξεκινήσει μια μακρά πορεία προς το μέλλον και υπάρχει ένα λαμπρός και υποσχόμενος ορίζοντας στις σχέσεις των δυο χωρών.


Ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης, άνθρωπος - σύμβολο για το Ισραήλ, έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις της χώρας του με τον Ιράν λέγοντας ότι ο κύριος κίνδυνος για την ύπαρξη τους, προέρχεται από την Τεχεράνη, η πολιτική ηγεσία της οποίας στοχεύει όπως είπε να επιβληθεί δια της βίας. «Το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη και είναι έτοιμο να πληρώσει το τίμημα για την ειρήνη» είπε με νόημα.


Σ. Πέρες: «Αξίζει το κόπο το τίμημα της θεραπείας»


Εκτός από τον Καβάφη, ο σχεδόν 90 χρονών πολιτικός, μνημόνευσε και τον Θουκυδίδη, λέγοντας ότι εκείνος έκανε τον διαχωρισμό μεταξύ στρατού και ασφάλειας, ότι ο στρατός είναι μια οργάνωση και η ασφάλεια μια εθνική έννοια.


Αναφερόμενος ακόμη στην πολιτιστική εγγύτητα μνημόνευσε ακόμη και το μπουζούκι λέγοντας πως οι όμορφοι ήχοι του αλλά και οι βηματισμοί στο συρτάκι δεν είναι ξένα για του Ισραηλινούς. «Άλλωστε οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν τακτικά προγράμματα αφιερωμένα στην θαυμάσια ελληνική μουσική και οι Έλληνες τραγουδιστές έχουν τεράστια δημοτικότητα στην χώρα μας».


Για τρίτη φορά μέσα σε ένα 24ωρο αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, ήταν αισιόδοξος χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πόνο που προέρχεται από το βάρος που σηκώνει ο ελληνικός λαός, «πόνο της ανάρρωσης» και ότι ο λαός θα νιώσει πως ανακτά τις δυνάμεις του και ότι «αξίζει το κόπο το τίμημα της θεραπείας».


Στη Βουλή των Ελλήνων 


Με το χρυσό μετάλλιο της Βουλής, στο οποίο απεικονίζεται ανάγλυφα η μορφή του Περικλή, τιμήθηκε το πρωί ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, για την προσφορά του στην παγκόσμια κοινότητα και ειρήνη. Προηγουμένως ο κ. Πέρες κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χαρακτήρισε ιστορική για το ελληνικό κοινοβούλιο, τη σημερινή ημέρα, λόγω της τιμητικής παρουσίας του Προέδρου του Ισραήλ, «ενός ανθρώπου που συνέβαλε στην ειρήνη σε μία περιοχή που δοκιμάστηκε πολύ».

«Οι λαοί μας επιθυμούν να ζήσουν σε ειρήνη και δημοκρατία» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως «η συνεργασία των χωρών δεν είναι συγκυριακή, αλλά στρατηγική επιλογή για την ειρήνη στην περιοχή, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την παρουσία του «στο λίκνο της Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι ο ίδιος υπήρξε μέλος κοινοβουλίου επί 48 χρόνια. «Τα κοινοβούλια αποτελούν πνεύματα ισχυρά που δίνουν άνεμο στην ψυχή», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Περικλή, τονίζοντας ότι «χωρίς αυτόν δεν θα ξέραμε πώς να μιλήσουμε, ιδιαίτερα στο κοινοβούλιο, αλλά αυτά τα ξεχνάμε συνήθως».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε κ. Πέρες, «δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα μεγάλο μέλλον» καθώς επίσης και «μία σημαντική και δεσπόζουσα ιστορία που διέπεται από πνεύμα αλληλεγγύης».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της χώρας μας, ο πρόεδρος του Ισραήλ είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε πολύ θλιμμένοι, γιατί από την κρίση μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα». «Οι άνθρωποι έχουν πάντα δυνατότητες να ξεπεράσουν τις κρίσεις», εκτίμησε και «το μέλλον που έρχεται μπορεί να φέρει τους δύο λαούς σε νέους δρόμους, ιδίως της επιστήμης».

«Οι χώρες μας», κατέληξε ο κ. Πέρες, «μπορεί να είναι μικρές, αλλά μπορούν να γίνουν μεγάλες, τόσο στο πνεύμα, όσο και στην επιστήμη, για την οικοδόμηση ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος, σε έναν κόσμο με πολύ μεγάλες αλλαγές σε σημείο να μην τον αναγνωρίζουμε σε δέκα χρόνια» και στο σημείο αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι δύο λαοί μας θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε σημαντικά επιτεύγματα».

Στη συνέχεια το πρόγραμμα του κ. Πέρες περιελάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.

Zougla.gr

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία
 http://www.real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης