Απίστευτες υποθέσεις παράνομων συντάξεων


Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τις παράνομες συντάξεις, μετά τα στοιχεία που έχουν αποστείλει στον Άρειο Πάγο τα ασφαλιστικά ταμεία.


Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», συνταξιούχος που έπαιρνε αναπηρική σύνταξη, αλλά δούλευε και ως τραπεζικός υπάλληλος, ένας υγιέστατος εργαζόμενος σε θεσσαλική εταιρία που εντούτοις λάμβανε και επίδομα βαριάς αναπηρίας και ένα ζεύγος που έχοντας «ξεχάσει» να δηλώσει ότι παντρεύτηκε ξανά, εξακολουθούσε να απολαμβάνει συντάξεις χηρείας, είναι μερικές, μόνο, από τις εξωφρενικές περιπτώσεις προκλητικής διασπάθισης του χρήματος των ασφαλισμένων.


Ωστόσο, ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές υποθέσεις που έστειλαν τα ταμεία στην Εισαγγελία είναι αυτή του γιου μιας συνταξιούχου δικηγόρου, η οποία έξι χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση της πέθανε τον Φεβρουάριο του 1992.


Ο θάνατος της δεν δηλώθηκε στο Ταμείο Νομικών, με συνέπεια μέχρι τον Μάρτιο του 2011 να καταβάλλεται παράνομα η σύνταξη επί 19 ολόκληρα χρόνια.


Για το σχετικό ποσό που ανέρχεται σε 208.966 ευρώ, το Ταμείο έχει προχωρήσει σε καταλογισμό σε βάρος του συνδικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος όμως δεν ανευρέθηκε στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει στο κέντρο της Αθήνας.


Το αμέσως επόμενο διάστημα υποβάλλεται μήνυση ενώ σε άλλη υπόθεση αναζητείται μέσω της Εισαγγελίας Χαλκίδας η συνδικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού συνταξιούχου δικαστικής υπαλλήλου που πέθανε το 2004 και μέχρι πριν λίγους μήνες η σύνταξη εξακολουθούσε να μπαίνει στο λογαριασμό της.

Zougla.gr

Σχόλια

  1. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ανακοινώσεις που αφορούν νεκρούς, των οποίων τις συντάξεις εισπράττουν ζωντανοί. Και βέβαια, δεν έχουμε κανένα δισταγμό να πούμε πως όποιος εισέπραξε συντάξεις που δεν δικαιούνταν ν’ αντιμετωπίσει όσα προβλέπει ο νόμος. Και τα λεφτά να επιστρέψουν στα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα εντόκως. Αναρωτιόμαστε, όμως: γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν καμιά κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί θυμήθηκαν να κάνουν κάποιους ελέγχους –εύκολους, όπως αποδείχτηκε- μόλις τώρα; Η απάντηση είναι εύκολη: γιατί έπρεπε ν’ αντλήσουν προπαγανδιστικό υλικό για τη νέα επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα, που ετοιμάζουν με πυρετώδεις ρυθμούς στα επιτελεία της πλατείας Συντάγματος και της Σταδίου 29.

    Επίθεση που θα σαρώσει τα πάντα. Ακόμη και τις συντάξεις πρόνοιας του ΟΓΑ, του… τεράστιου ύψους των 360 ευρώ, ετοιμάζονται να περικόψουν κατά 30 ευρώ. Διότι, όπως με θράσος χιλίων βασιβουζούκων δήλωσε ο «τσάρος» Στουρνάρας, «τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν σπάσουμε αυγά». Θα έπρεπε μάλλον ν’ απαντήσουμε σ’ αυτόν τον θρασύτατο και αλήτικα συμπεριφερόμενο γιάπη, πως με μερικές κλοτσιές μπορούμε να σπάσουμε τα δικά του «αυγά», αντί να καθόμαστε να παρατηρούμε απαθείς πώς θα οδηγηθούν ταχύτερα στο θάνατο συνταξιούχοι των 360 ευρώ. Δυστυχώς, δεν το έχουμε κάνει κι είν’ αυτό που αποθρασύνει τους Στουρνάρες.

    Ας επανέλθουμε, όμως, στις συντάξεις των νεκρών που εξακολουθούν να εισπράττουν οι ζωντανοί. Πόσα είναι τα λεφτά που χάθηκαν μ’ αυτόν τον τρόπο από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως από το ΙΚΑ, για το οποίο γίνεται (για ευνόητους λόγους) ο μεγάλος ντόρος; Ας μας δώσουν έναν αριθμό και ας μας πουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτός ο αριθμός ως ποσοστό επί των εσόδων του ΙΚΑ.

    Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να μας δώσουν μερικούς άλλους αριθμούς. Συγκεκριμένα να μας πουν:

    – Πόσες είναι οι απώλειες στα αποθεματικά του ΙΚΑ από την επί δεκαετίες άτοκη ή χαμηλότοκη δέσμευση των αποθεματικών του στην Τράπεζα της Ελλάδας.
    – Πόσες οφειλές επιχειρήσεων έχουν διαγραφεί μέχρι τώρα.
    – Σε τι ποσό ανέρχονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που έχουν χαριστεί στο πλαίσιο των δεκάδων χαριστικών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
    – Ποια είναι τα ποσά από εισπραχθείσες εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί στο ΙΚΑ, μολονότι έχουν βεβαιωθεί (δηλαδή, έχουν γίνει οι κρατήσεις από τους εργαζόμενους) και τι ενέργειες έχει κάνει το ΙΚΑ για να τα εισπράξει (πέρα από το να στέλνει ειδοποιήσεις και να εκδίδει δελτία Τύπου).
    – Ποιες είναι οι απώλειες από το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο, από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα.
    – Ποιες είναι οι απώλειες από το πρόσφατο «κούρεμα» των αποθεματικών που επενδύθηκαν υποχρεωτικά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
    – Σε τι ποσό ανέρχεται η επιβάρυνση του ΙΚΑ από την άσκηση προνοιακής πολιτικής για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, χωρίς να εκταμιευθούν τα αναλογούντα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    – Σε τι ποσό ανέρχεται η απώλεια εσόδων του ΙΚΑ από τη μη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στα έσοδά του, στο πλαίσιο της περιβόητης τριμερούς χρηματοδότησης, η οποία επί δεκαετίες δεν εφαρμόστηκε, μολονότι προβλεπόταν από τον ιδρυτικό νόμο του ΙΚΑ (Ν. 1846/1952).

    Ο κατάλογος θα μπορούσε να μακρύνει κι άλλο, αλλά σταματάμε εδώ. Ας μας κάνουν μια άθροιση όλων αυτών των ποσών και ας μας πουν πώς σκοπεύουν να τα εισπράξουν. Αυτό δεν είναι το σωστό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης