«Στάχτη» περίπου 130 χιλιάδες στρέμματα στη Χίο!


Για τέταρτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στη Χίο.

Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα τρία 24ωρα είναι ότι πλέον στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται και τα αεροπλάνα, μια και οι άνεμοι που πνέουν στο νησί δεν ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. (3 βίντεο)



Πλέον υπάρχει κάτι παραπάνω από αισιοδοξία ότι εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης και θα ξεκινήσει αυτό της αποτίμησης που χωρίς αμφιβολία θα είναι το ίδιο βαρύ και δύσκολο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης μιλώντας στην ΝΕΤ έκανε λόγο για ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από εμπρησμό. «Η πολιτεία δε θα ησυχάσει αν δεν κατορθώσουμε να εντοπίσουμε να συλλάβουμε και να τιμωρήσουμε τους εγκληματίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης.



Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται η καταστροφή που προκαλεί η φωτιά που κατακαίει τη Χίο από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις των καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), που δημοσιεύει και η ιστοσελίδα politischios, οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.



Ειδικότερα η σύνθεση των καμένων εκτάσεων είναι η εξής:

α) Το 4,56% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις.

Δυστυχώς για τους κατοίκους του νησιού και το χθεσινό βράδυ ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Οι πυροσβέστες αυτή την ώρα δίνουν μάχη με τις φλόγες στις Καρυές, με το κύριο μέτωπο να βρίσκεται κοντά στην περιοχή Αυγώνυμα-Αναβατό, ενώ ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες και 11 υδροφόρα οχήματα (Ο.Τ.Α. και ιδιωτικά).



Κινητοποίηση του Επιμελητηρίου

Την ίδια ώρα, μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το Επιμελητήριο της Χίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να στείλουν στο Επιμελητήριο ξηρά τροφή, χυμούς, νερά και αλυσοπρίονα προκειμένου να σταλούν στην μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα το Επιμελητήριο κάνει έκκληση στους επαγγελματίες που διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια να τα προσφέρουν για την φιλοξενία των εθελοντών που έρχονται από Λέσβο και Σάμο. Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με το Επιμελητήριο.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η Ηρώ Διώτη, συντονίστρια ΕΕΚΕ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε για την καταστροφή στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου: «Δυστυχώς, στη Χίο πλέον συντελείται βιβλική καταστροφή από τη φωτιά που μαίνεται στο νησί. Η φωτιά σβήνει στη θάλασσα καίγοντας τον πλούτο του νησιού. Η καταστροφή δεν είναι μόνο περιβαλλοντική, αλλά και οικονομική γιατί καίγονται και οι καλλιέργειες των μοναδικών μαστιχόδεντρων.

«Έχουμε όλοι και όλες χρέος να βοηθήσουμε, ο καθένας και η καθεμιά από το δικό τους μετερίζι, τον άνισο αγώνα των κατοίκων και των πυροσβεστών ενάντια στη φωτιά. Οι ευθύνες είναι γνωστές για την παντελή και συνειδητή έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και οποιουδήποτε σχεδίου προστασίας σε ενδεχόμενη φωτιά αλλά δεν είναι της ώρας να τις καταλογίσουμε. Προέχει να είμαστε δίπλα στους Χιώτες και τις Χιώτισσες με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ δήλωσε: «Για τρίτη συνεχόμενη φορά κάποιοι θέλουν να κάψουν το ακριτικό νησί της Χίου. Τώρα, πέτυχαν καλύτερα το σκοπό τους με ένα εφιαλτικό σκηνικό που προς το παρόν κάνει άνιση τη μάχη των ανθρώπων με τις φωτιές που κατακαίνε το καταπράσινο Δυτικό και Νοτιοδυτικό μέρος του νησιού.

Πριν από λίγο επικοινώνησα για μία ακόμη φορά με τον κ. Γανιάρη, τον Αντιπεριφερειάρχη της Χίου ο οποίος μου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την όλη κατάσταση και τις συνθήκες της μάχης που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι ενισχύσεις από πλευράς στρατού.

«Με εντολή του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, όλοι οι Πολιτευτές και οι Συντονιστές του Κινήματος στο νησί βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για κάθε βοήθεια, ενώ τις εξελίξεις σχετικά με το εκεί πύρινο μέτωπο επιβλέπει ο Τομεάρχης Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και τέως Βουλευτής, Σπύρος Γαληνός.

Αυτές τις στιγμές όπου ο παράγων άνθρωπος δίνει τη μάχη του για να μην χαθούν ζωές, για να προστατευθούν περιουσίες, για να σωθεί ό,τι περισσότερο από το πράσινο της Χίου, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα μπουν ούτε σε κριτική ούτε σε καταλογισμό ευθυνών.

«Απλά κρατάμε, για όταν έλθει η ώρα της απόδοσης λογαριασμού, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξάπλωση των ανεμογεννητριών στα βουνά της Χίου και της αδράνειας πρόληψης από πλευράς Τοπικών Αρχών με βάση καταγγελίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα από το πρωί.

Τέλος, με εντολή του Προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου θα επισκεφθώ στο νησί και τις πληγείσες περιοχές, αλλά και τις αρμόδιες Αρχές ώστε το Κίνημα να έχει μία πλήρη άποψη για το θέμα που θα το φέρει άμεσα για Κοινοβουλευτικό Έλεγχο στη Βουλή».

real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης