ΚΥΠΡΟΣ: Θα πάμε και για τα χρέη μας


Στον Μηχανισμό Στήριξης εντός των ημερών, όχι μόνο για τις τράπεζες. Το είπε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα με φορολογίες

Την πραγματική εικόνα της κυπριακής οικονομίας αλλά και των προθέσεων του υπουργείου του -και όχι απαραίτητα της Κυβέρνησης- σκιαγράφησε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, χθες, τόσο στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών όσο και σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.



Με βάση όσα ο Υπουργός είπε:

- Η Κύπρος θα προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης όχι μόνο για να αντλήσει κεφάλαια για τις τράπεζες αλλά και για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

- Το πακέτο μέτρων, που ετοιμάζεται, θα περιέχει και φορολογίες.
- Το θέμα του εφάπαξ δεν θα ήταν σκόπιμο να αφαιρεθεί από το πακέτο μέτρων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκαμε ανακοινώσεις για το θέμα. Είναι δικαίωμα της Κυβέρνησης να προβαίνει σε δηλώσεις. Η τακτική μας είναι να μη σχολιάζουμε.
- Δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε., η οποία να έχει πει ότι δεν δέχεται τις συστάσεις της Κομισιόν. Η Κύπρος πρέπει να τις λάβει σοβαρά υπόψη.
- Η τύχη των κυπριακών ομολόγων έχει ήδη προδιαγραφεί από την απόφαση για τα ομόλογα της Ισπανίας: Η Ε.Ε. δεν τα δέχεται.
- Υπουργείο Οικονομικών και Κυβέρνηση δεν έχουν εμπλακεί ακόμα σε συζήτηση για την προσφυγή στον Μηχανισμό. Το θέμα, πάντως, επείγει.

Κονταροχτυπιούνται


Οι δηλώσεις του Υπουργού κονταροχτυπιούνται με δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου όσο και του Γ.Γ. του κυβερνώντος ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, προχθές Κυριακή, οι οποίοι είπαν ότι αν η Κύπρος ζητήσει στήριξη από τον Μηχανισμό, αυτό θα γίνει λόγω των τραπεζών και όχι λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών. Ο κ. Στεφάνου, μάλιστα, χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» αυτό που λέγεται ότι θα προσφύγουμε και για τις δημοσιονομικές μας ανάγκες. 


Ο Α. Κυπριανού είχε πει ότι, εάν και εφόσον χρειαστεί να προσφύγουμε στον Μηχανισμό, θα εξασφαλίσουμε καλούς όρους «από τη στιγμή που είναι προβλήματα του τραπεζικού τομέα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και όχι θεμελιώδη προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, η οποία έχει γερά θεμέλια».

Χθες, όμως, ο Βάσος Σιαρλή είπε πως εφόσον η Κύπρος καταφύγει στον Μηχανισμό, αυτό δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες αλλά και τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.
«Όταν μια χώρα προσφεύγει στον Μηχανισμό, λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών που πιθανώς να προκύψουν τις επόμενες περιόδους. 

Ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου θα είναι ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνο τα σημερινά δεδομένα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και μελλοντικές ανάγκες. Σε άλλες περιπτώσεις χωρών στις οποίες χορηγήθηκε βοήθεια από την Ε.Ε., λήφθηκαν υπόψη, κατά την αξιολόγηση των αναγκών τους, τόσο οι άμεσες όσο και οι μελλοντικές τους ανάγκες».
 

Ακόμα δεν το συζήτησαν 

Σ' ερώτηση αν η Κύπρος έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ε.Ε. για ένταξη στον Μηχανισμό, ο Υπουργός είπε ότι οι συζητήσεις που έγιναν, αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του Μηχανισμού και ότι «δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη συζήτηση που να αφορά την Κύπρο».
Να σημειωθεί ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι ενδεχόμενη προσφυγή μας στον Μηχανισμό πρέπει να αναμένεται μέχρι τις 15 του μήνα, σε μερικά δηλαδή 24ωρα.

Χθες ο Υπουργός είπε ότι ο χρόνος επείγει για την προσφυγή, ενώ ανέφερε ότι το ενδεχόμενο δανεισμού από τρίτες χώρες αποτελεί επίσης μιαν από τις επιλογές.
«Δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα», είπε και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος ότι σε περίπτωση που η Κύπρος αποταθεί στον Μηχανισμό Στήριξης, θα μπορέσει να εξασφαλίσει καλούς όρους, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα τύχει διαπραγμάτευσης.


Σ' ερώτηση γιατί δεν συνόδευσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν μαζί, ο κ. Σιαρλή είπε ότι η ερώτηση θα πρέπει να υποβληθεί στον Διοικητή. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν έχουν εμπλακεί ακόμη σε οποιαδήποτε συζήτηση για την προσφυγή στον Μηχανισμό.

Οι τέσσερις άξονες των μέτρων
 

Τόσο εντός όσο και εκτός της Επιτροπής Οικονομικών ο κ. Σιαρλή είπε ότι «σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα σύνολο μέτρων», απέφυγε, όμως, να πει πότε, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα φορολόγησης του εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αναφέροντας ότι δεν συζητήθηκε οτιδήποτε σε σχέση με την πρόταση του τέως Υπουργού Κ. Καζαμία για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ. Εντός της Επιτροπής ο Υπουργός είπε επί λέξει ότι:

«Δεν θα ήταν σκόπιμο να αφαιρεθεί το θέμα του εφάπαξ από το πακέτο των μέτρων. Η τακτική μας, όμως, είναι να μη σχολιάζουμε. Έγιναν ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Είναι δικαίωμα της Κυβέρνησης να κάνει δηλώσεις».
Ο εκ των βουλευτών του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, επίσης, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι «το θέμα είναι ανοικτό».
 

Στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Σιαρλή ανέλυσε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το νέο πακέτο μέτρων και είπε ότι είναι η μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής, η στόχευση των κοινωνικών παροχών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η λήψη μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιες φορολογίες. Ανέφερε πως η προσφυγή στον Μηχανισμό δεν είναι απαραίτητα «κάτι κακό ή ντροπή». Σημείωσε, ωστόσο, πως θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και να γίνουν σωστοί χειρισμοί, ώστε να μη μας επιβληθούν απαράδεκτοι όροι.

Για την οικονομία και τις προοπτικές, ο κ. Σιαρλή τόνισε πως ο κύριος στόχος με την υιοθέτηση μέτρων εξυγίανσης είναι η μείωση του ελλείμματος στο 2,5%. Μεσοπρόθεσμα, όπως είπε, είναι να επιστρέψει η κυπριακή οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,5% το 2013 και του 1% το 2014.
 

Ο Βάσος Σιαρλή μίλησε για τον στόχο να επιτευχθεί πλήρως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2014, ενώ για το διακρατικό δάνειο είπε πως ανέμενε μέχρι τα τέλη Μαΐου να υπήρχαν εξελίξεις. Δεν ήταν κατορθωτό αυτό, σημείωσε, αναφέροντας, ωστόσο, πως δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθεί διακρατικό δάνειο. 

«Δεν με πιέζει ο Πρόεδρος»
 
Σε ερωτήσεις βουλευτών αν υπάρχει διάσταση απόψεων του Υπουργείου με το Προεδρικό, ο κ. Σιαρλή είπε ότι τα μέτρα τυγχάνουν συζήτησης με απώτερο στόχο να βρεθεί ο καλύτερος συνδυασμός. Πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων κι έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ποτέ δεν τον πίεσε να δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση για αύξηση των θέσεων εργασίας ή για συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς.

Για την ΑΤΑ, είπε ότι ξεκίνησε η συζήτηση, και πως είναι το πρώτο θέμα που με ακόμη λίγη συνεννόηση η Κύπρος μπορεί να το πετύχει, ενώ σε ερώτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, ο κ. Σιαρλή είπε πως με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο αν όχι και ανέφικτο να επιτευχθεί. Έθεσε, παράλληλα, τις δύο προϋποθέσεις για να μπορέσει η Κύπρος να έχει ανάπτυξη: Να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομίας.
 

Τέλος, σ' ερώτηση αν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο έλλειμμα, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά, πρόσθεσε, όμως, ότι το σημείο αυτό χρήζει διευκρίνισης.

«Διοικητής: Δεν είναι τραγική η κατάσταση»

 

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης είπε στη δική του παρέμβαση ότι γενικά στη συζήτηση στην Επιτροπή υπάρχει από όλους ένας τόνος, που δεν βοηθά στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό.
Ο κ. Δημητριάδης είχε προσκληθεί για το δεύτερο μέρος της συζήτησης που αφορούσε το τραπεζικό σύστημα, και η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, του ζητήθηκε όμως σχόλιο για όσα είπε ο Υπ. Οικονομικών για την οικονομία.

«Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε», είπε, «είναι πως η προσπάθεια που γίνεται για δημοσιονομική εξυγίανση, ήδη έχει επιφέρει πολλά θετικά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου δεν είναι στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν αξιοπιστία. Στη Βρετανία το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 90% και κανένας δεν έχει πει ότι η Βρετανία δεν έχει αξιοπιστία. Δεν πρέπει να στέλνουμε το μήνυμα, και είναι έκκληση προς όλους, ότι η κατάστασή μας είναι, ας πούμε, τραγική. Δεν είναι».

Τέλος ανέφερε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πολλές φορές παρουσιάζουμε εμείς οι ίδιοι, τονίζοντας ότι είναι πολύ θετικό όταν σε συνθήκες ύφεσης μειώνεται το έλλειμμα. 

ΝΑΝΣΙΑ ΠΑΛΑΛΑ

 http://www.sigmalive.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης