Στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας


Τη  συμμετοχή του Δήμου Αρταίων ως εταίρου στην υποβολή πρότασης με το ακρωνύμιο «Citrus» στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του Διασυνοριακού Προγράμματος «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013» συνολικού προϋπολογισμού 907.184,00€ αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας που συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Ιουνίου.
 

Όπως ανέφερε στην εισήγηση ο Δήμαρχος Γ. Παπαλέξης, πρόκειται για μια καινοτόμα πρόταση για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση των εσπεριδοειδών μέσα από εφαρμογές γεωργίας ακριβείας. 

Επικεφαλής εταίρος θα είναι το ΤΕΙ Ηπείρου και εταίρος από την Ιταλία θα είναι το Ερευνητικό Ινστιτούτο Research Unit for Cropping Systems in Dry Environments. Η πρόταση, σε περίπτωση που εγκριθεί, θα είναι 100% χρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα, χωρίς καμία επιβάρυνση για το Δήμο και o οποίος θα έχει προϋπολογισμό 144,140,00€.
 

Την πρόταση ανέπτυξε στο Συμβούλιο ο κ. Σωτήρης Κανδρέλης, Καθηγητής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) του ΤΕΙ Ηπείρου, πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου και αναπληρωτής πρόεδρος του νέου Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος ο οποίος ανέφερε:
 

«Είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Άρτας, όπως και της Ηπείρου γενικότερα, ο τομέας των εσπεριδοειδών αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος του κλάδου των δενδρωδών καλλιεργειών τόσο από άποψη εκτάσεως και παραγωγής, όσο και από την άποψη της ακαθάριστης αξίας αυτής. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου  καλλιεργείται το 19,4% των εκτάσεων πορτοκαλιάς καθώς και το 20,9% των εκτάσεων μανταρινιάς της χώρας.
 

Σε πρόσφατη μελέτη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαπιστώνεται ανάμεσα στα άλλα ότι η ποικιλιακή σύνθεση του παραγωγικού δυναμικού χώρας μας χαρακτηρίζεται από περιορισμένο αριθμό ποικιλιών ενώ κάποιες από αυτές δεν είναι ποιοτικά και εμπορικά οι πλέον κατάλληλες για την αγορά και τον τόπο καλλιέργειάς τους. 

Προτείνεται μάλιστα η υιοθέτηση γεωργικών πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και η εφαρμογή συστημάτων ποιότητας έτσι ώστε να παράγονται ανταγωνιστικά προϊόντα, ασφαλή, ποιοτικά με σεβασμό στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο δυναμικό, με την αειφορία και την μείωση κόστους του παραγόμενου προϊόντος.
 

Στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013» δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας του ΤΕΙ Ηπείρου με τον Δήμο Αρταίων (ως εταίρου) για την υποβολή μιας καινοτόμας πρότασης για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια) μέσα από εφαρμογές γεωργίας ακριβείας.
 

Η πρόταση έχει το ακρωνύμιο "Citrus" και πλήρη τίτλο "Innovative quality control and management of citrus groves". Επικεφαλής εταίρος θα είναι το ΤΕΙ Ηπείρου και εταίρος από την Ιταλία θα είναι το Ερευνητικό Ινστιτούτο AGRICULTURAL RESEARCH COUNCIL.
 

Η πρόταση έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου – καινοτόμου συστήματος ακριβείας για  την αειφόρο διαχείριση και  τον ποιοτικό   έλεγχο των εσπεριδοειδών  (καλλιέργειες  πορτοκαλιάς,   μανταρινιάς  και  λεμονιάς)  το   οποίο θα αναβαθμίσει ποιοτικά την ντόπια παραγωγή παρέχοντας στους καλλιεργητές τα αναγκαία εργαλεία για την καλύτερη, πιο ποιοτική και οικονομικά πιο αποδοτική καλλιέργεια των εσπεριδοειδών μέσα από την υιοθέτηση πιλοτικών εφαρμογών.
 

Κύριο συστατικό της πρότασης είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία της ηλεκτρονικής καρτέλας εσπεριδοειδών (Ψηφιακή Πύλη "Citrus"), η οποία θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την:
 

-Χαρτογράφηση καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών σε web GIS εφαρμογή (Mapping and Inventory).
-Διαχείριση λίπανσης και «υγεία» εδάφους (Fertility management and soil health)
-Διαχείριση άρδευσης (Water management)
-Διαχείριση φυτοπροστασίας (Insect and Disease Management)
-Διαχείριση ζιζανίων (Weed management)
-Είδη & ποικιλίες καλλιέργειας (Biological Diversity)
 

Παράλληλα το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει μια δέσμη  ενεργειών για την αξιοποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων των εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι), ανάμεσα στις οποίες είναι ενέργειες προσδιορισμού ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγόμενων προϊόντων, ενέργειες ανάπτυξης «Οδηγού καλών γεωργικών πρακτικών για τα εσπεριδοειδή», υιοθέτηση πρότυπων (πιλοτικών) καλλιεργειών για ερευνητικούς σκοπούς, υλοποίηση σεμιναρίων σε καλλιεργητές για τις καλές Γεωργικές & Περιβαλλοντικές Πρακτικές και υιοθέτηση Ετήσιου Φεστιβάλ Εσπεριδοειδών (σε κάθε εταίρο ανά χώρα)».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης