ΠΡΕΒΕΖΑ: Προετοιμασία για τις γαλάζιες σημαίες


Σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την καθαριότητα των ακτών και την προετοιμασία για την υποβολή αιτήσεων για γαλάζιες σημαίες σε όλες τις παραλίες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας για το 2013... 


...συγκαλεί για την ερχόμενη Τρίτη ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πρέβεζας και αρμόδιος για θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κος Στράτος Ιωάννου.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, οι δήμοι Πρέβεζας και Πάργας αλλά και οι εμπλεκόμνεοι με τον τουρισμό φορείς.Η κίνηση αυτή έρχεται και ως συνέχεια της ανακοίνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου μετά τη γνωστοποιηση του καταλόγου με τι γαλάζιες σημαίες και την ανυπαρξία έστω μιας παραλίας της Ηπείρου σε αυτόν.

Η Περιφέρεια είχε σπεύσει τότε να επιρρίψει την αποκλειστική ευθύνη στους παράλιους δήμους της Ηπείρου, οι οποίοι δεν ζήτησαν τη συνδρομή της, για το γεγονός ότι φέτος σε καμία ακτή δεν θα κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία». 

Ταυτόχρονα όμως έσπευσε να τονίσει ότι και χωρίς τις σημαίες τα νερά είναι καθαρά, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς αναλύσεις δειγμάτων.Πάντως και η Περιφέρεια επισημαίνει ότι είναι αρνητικό γεγονός η μη βράβευση κάποιας ακτής με «Γαλάζια Σημαία» για την προσέλκυση τουριστών, για την οποία γίνεται μεγάλος αγώνας. Άλλωστε οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες στα πακέτα τους εντάσσουν προορισμούς που διαθέτουν «Γαλάζια Σημαία» και η απουσία τους από την Ήπειρο, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί μειονέκτημα σε μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό.

Να θυμίσουμε ότι φέτος μετά από πολλά χρόνια στις ακτές της Ηπείρου δεν θα κυματίζει καμία γαλάζια σημαία. Πριν μερικά χρόνια η Ήπειρος μετείχε με ένα μεγάλο κατάλογο παραλιών. Σταδιακά και χρόνο με το χρόνο ο κατάλογος αυτός μειώνονταν.Είχαν βραβευθεί το Μονολίθι και η Κυανή Ακτή στην Πρέβεζα, η Λούτσα στην Πάργα και η Μέγα Άμμος στη Θεσπρωτία. 

Στη συνέχεια βέβαια τα διεθνή βραβεία αποσύρθηκαν από δύο παραλίες της Ηπείρου και συγκεκριμένα από το Μονολίθι και την Κυανή Ακτή επειδή από τους επιθεωρητές τους Προγράμματος που τις απονέμει διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις , όχι στην καθαρότητα των νερών, αλλά σε κριτήρια που αφορούν την ασφάλεια των λουομένων.Φέτος, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε συνολικά 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. 

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία είναι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας. Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.Οι νομοί με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για το 2012 είναι και πάλι του Λασιθίου και των Δωδεκανήσων με 40 και 37 ακτές, αντίστοιχα. 

Η Χαλκιδική «ανέκαμψε» κι ενώ πέρυσι η σημαία είχε υποσταλεί σε 10 ακτές της, φέτος θα κυματίζει σε 35 παραλίες (δηλαδή σε 5 περισσότερες από πέρυσι).Σε επίπεδο δήμων πρώτη παραμένει η Κέρκυρα με 35 βραβευμένες ακτές, δεύτερη η Ρόδος με 32 και τρίτος ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου με 22 ακτές. Δυστυχώς, η Ήπειρος απουσιάζει από τον σχετικό χάρτη και κατάλογο.Στον μεγάλο αυτό κατάλογο δεν περιλαμβάνεται πλέον καμία παραλία της Ηπείρου και στόχος της σύσκεψης είναι να προετοιμαστούν όλες οι παραλίες της Ηπείρου προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο το 2013.
«Κράχτης» για τους τουρίστες
Η «Γαλάζια Σημαία» προσελκύει λουόμενους και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα ταξιδιωτικά γραφεία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.Το γεγονός πρέπει να προβληματίσει τόσο την αυτοδιοίκηση, όσο και τους παράγοντες του τουρισμού, αφού η βράβευση ακτών ούτως ή άλλως παίζει σημαντικό ρόλο και αποδεικνύει ότι είναι και καθαρή και πληροί τα αυστηρά κριτήρια που τίθενται.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 http://epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης