Αναστάτωση για το φράγμα Αγίου Νικολάου Αράχθου


Ένας πρωτοχρονιάτικος...μποναμάς, με το ξεμπλοκάρισμα των υδροηλεκτρικών έργων που μεθοδεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ήρθε να προσφέρει ανακούφιση στη "Μηχανική "του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, με το «άνοιγμα» του 2012 και να αναστατώσει τους Ηπειρώτες!!! Είναι η απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου 93 MW στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου. 


Το κόστος του υδροηλεκτρικού έργου του Αγίου Νικολάου ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ με απόδοση 320 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως.Το ξεμπλοκάρισμα μιας σειράς από σημαντικά έργα, όπως της Μηχανικής, επιχειρείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μία μέρα πριν το τέλος του περασμένου χρόνου. 

Σύμφωνα με την απόφαση, θα υπάρξει ρύθμιση στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, που θα εξασφαλίζει τη συμβατότητα υδροηλεκτρικών έργων, (που προβλέπονταν από τη μελέτη - πιλότο του πρώην Υπουργείου Βιομηχανίας νυν Υπουργείο Ανάπτυξης) ανεξάρτητα από τα εάν υπάρχει ρητή αναφορά γι' αυτά στα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης.

Έντονες  Αντιδράσεις

Οι κάτοικοι προσπαθούν να αναδείξουν τις αρνητικές συνέπειες του έργου που ουσιαστικά τον μόνο που θα ωφελήσει είναι την εταιρία. Οι θέσεις εργασίας για την περιοχή μετά τη κατασκευή του έργου θα είναι 12, όσες θέσεις μπορεί να δώσει η λειτουργία ενός μικρού ξενώνα και ενός εστιατορίου. 


Όσο για τη,,, πιπίλα περί ενεργειακού προβλήματος, το έργο στη πραγματικότητα δε θα λύσει το πρόβλημα της ενέργειας παρά θα επιτρέψει στον επιχειρηματία να πουλάει ακριβή ενέργεια σε ώρες μεγάλης ενεργειακής ζήτησης ,κατά την διάρκεια του καλοκαιριού (δηλαδή θα καταστρέψουν άλλη μια περιοχή, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για να βγάζει λεφτά ένας και για να δουλεύουν τα κλιματιστικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης). 

Οι κάτοικοι θέτουν το πρόβλημα της ενέργειας συνολικά και το συνδέουν άμεσα με τις πολιτικές κατανάλωσης όσο και με την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας.

Τα φράγματα στον Άραχθο


Η ιστορία με την κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό Άραχθο της Ηπείρου δεν είναι πρόσφατη. Στο παρελθόν έχουν ήδη κατασκευαστεί δύο φράγματα από τη Δ.Ε.Η. το Πουρνάρι 1 και στη συνέχεια το Πουρνάρι 2. Οι συνέπειες για την περιοχή ήταν καταστροφικές, αν και η Δ.Ε.Η. υποσχόταν ήπια ανάπτυξη στη περιοχή. 

Πνίγηκαν χωριά, οικισμοί και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Απομονώθηκαν ολόκληρες περιοχές λόγω της λίμνης, άλλαξε το κλίμα της περιοχής με συνέπεια πολλά είδη καλλιεργειών να μην ευδοκιμούν πια στην περιοχή, εμποδίστηκε η ανανέωση των νερών του Αμβρακικού κόλπου (προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar) από τα ορμητικά νερά και τα φερτά υλικά του Αράχθου με καταστροφικές συνέπειες που τα αποτελέσματα τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα για το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου (ευτροφισμός, ρύπανση, μείωση αλιευμάτων, υφαλμύρωση υπόγειων υδάτων). 

Τα έργα προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό το τελικό κύμα εσωτερικής μετανάστευσης των δεκαετιών 1980 και 1990 με αποτέλεσμα τα χωριά να κατοικούνται πλέον κυρίως από ηλικιωμένους..

Η είδηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.


 Η πρώτη μάλιστα ήρθε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Παπαδημητρίου η οποία αποτυπώνεται στην ακόλουθη δήλωση:

«Εάν αληθεύουν οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμου με στόχο να ανακινηθεί η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματικός όμιλος του, συζητημένου για τις διασυνδέσεις του με το κόμμα του ΛΑΟΣ, κ. Εμφιετζόγλου μπορούν να είναι σίγουροι μόνο για ένα πράγμα: 

Για την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Τζουμέρκων και όλης της Ηπείρου, που θα υπερασπίσουν για μια ακόμα φορά την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής απέναντι στην κερδοσκοπία και την λεηλασία».

 http://epirusgate.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης