"Στόχος είναι πλέον το …πιρούνι να καθοδηγεί το χωράφι"


Το τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας, στο πλαίσιο της πράξης «Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Ηπείρου», συνδιοργάνωσαν ομιλία, με τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη... 


...πρόεδρο του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με θέμα: «Βιο-Αγροδιατροφή: Παραγωγή αγροτικών προϊόντων με ισχυρισμούς υγείας, για εξειδικευμένες ανάγκες μεγάλων ομάδων καταναλωτών». 

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Άρτας και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων,τοπικοί παραγωγοί, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φοιτητές.
 

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Φώτης Μάνθος τόνισε: "Το Επιμελητήριο Άρτας, ως κύριος φορέας των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την έμπρακτη εφαρμογή επιχειρηματικών και καινοτόμων λύσεων στην αναπτυξιακή πορεία των τοπικών επιχειρήσεων. Αναλάβαμε την διοίκηση του Επιμελητηρίου σε μια περίοδο προτωφανούς οικονομικής κρίσης και συνεχιζόμενης ύφεσης.
 

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εφησυχάζει, αντίθετα η μέγιστη ενεργοποίηση φορέων, όπως το Επιμελητήριο, θα μπορέσει αφενός να αμβλύνει την ένταση της κρίσης στα μέλη και αφετέρου μαζί με την επιστημονική κοινότητα να δείξει το δρόμο προς παραγωγικές κατευθύνσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αναδείξουν την τοπική επιχειρηματική οντότητα. 

Είναι προς όφελος όλων, επιχειρηματίες, παραγωγοί και καταναλωτές να δώσουν το κοινό στίγμα για τα μελλοντικά βήματα της ελληνικής κοινωνίας, την αναδιοργάνωση της σκέψης και της παραγωγής, ώστε να αναδεχθούν νέα προϊόντα, νέες δυνατότητες απόκτησης αγορών και εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τα Ηπειρωτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες". 

Με την εκδήλωση αυτή στην ουσία το Επιμελητήριο Άρτας εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και δια μέσω αυτού με το ΤΕΙ Ηπείρου είπε ο κ. Μάνθος. 

"Σηματοδοτούμε έτσι την προσπάθεια μας να συνδέσουμε τους επιστημονικούς φορείς παραγωγής γνώσης της Ηπείρου, με το τοπικό επιχειρηματικό δυναμικό προς όφελος της κοινωνίας μας που είναι άλλωστε βασικό σημείο του προγράμματός μας" ανέφερε.
 

Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποδειχθεί η ατμομηχανή της ανάκαμψης, τόνισε ο Γιάννης Σκούφος, Καθηγητής, Διευθυντής Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου. 

Οι δυνατότητες που ανοίγονται για τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία της Ηπείρου είναι απεριόριστες, αρκεί να γίνει κοινό κτήμα η επιστημονική προσπάθεια και οι όροι παραγωγής τροφίμων που στην εξέλιξή τους μπορούν να ονομάζονται προϊόντα αγροτικής παραγωγής Ηπείρου με ισχυρισμούς υγείας και να χρησιμοποιούνται από ειδικές μεγάλες ομάδες καταναλωτών, όπως έγκυες γυναίκες, παιδιά, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, παχύσαρκοι, υπερτασικοί, τόνισε.
 

Ο κ. Σκούφος ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό: "Είναι προφανές ότι για τους παραγωγούς της Ηπείρου, τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, τους Συνεταιρισμούς, τις Υπηρεσίες, τους φορείς της περιοχής, τα επιμελητήρια, την Περιφέρεια, το επιστημονικό δυναμικό και τους καταναλωτές το τρόφιμο δεν αποτελεί μόνο μια παραγωγική έννοια. 

Σηματοδοτεί και την εξέλιξη του Ηπειρώτη και της κοινωνίας του, είτε των πόλεων, είτε της υπαίθρου. Η εξέλιξη λοιπόν σήμερα απαιτεί την μεταβολή τομέων της αγροτικής βιομηχανίας προς την παραγωγή τροφίμων ειδικής αξίας και ιδιαίτερων ή μοναδικών ιδιοτήτων. 

Η συμβολή και η τεκμηρίωση επιστημονικών δεδομένων και από τα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου, μπορεί να πείσει μια κρίσιμη μάζα παραγωγών να πρωτοπορήσει, ακόμα και κάτω από τόσο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, και να οδηγήσει τμήμα της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής στην καινοτομία και στην παραγωγή τροφίμων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συμβάλουν ενεργά στην υγεία του ανθρώπου, δυναμική που ίσως αποτελεί μονόδρομο για μια τοπική βιομηχανία επώνυμων αγροτικών προϊόντων με παγκόσμια εμβέλεια.

Σε αυτό επιδιώξαμε τη συνεργασία με το Επιμελητήριο και τη βοήθεια του καθηγητή κ. Τσαυτάρη για τη μετάδοση γνώσεων και εμπειρίας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα τον κ. Φώτη Μάνθο και Ντίνο Παπαδημητρίου που έθεσαν τη βάση του συντονισμού μεταξύ του Επιμελητηρίου και του Τμήματος, όπως και τον καθηγητή κ. Τσαυτάρη που άμεσα και πρόθυμα αποδέχτηκε την πρόσκληση μας, όντας μοναδικός να συνεπαίρνει και να πείθει με την ομιλία του και τα επιστημονικά του πεπραγμένα".  

O κ. Τσαυτάρης στην ομιλία του ανέπτυξε τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την παραγωγή τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης με δυνατότητες ενεργής συμβολής τους στην υγεία του ανθρώπου. Επεσήμανε ότι αν και μέχρι πρότινος, η ΕΕ επικεντρωνόταν στον έλεγχο της ποιότητας/ασφάλειας των τροφίμων από το χωράφι μέχρι το πιρούνι ("from farm to fork"), σήμερα οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει: "στόχος είναι πλέον το …πιρούνι να καθοδηγεί το χωράφι, δηλαδή οι ίδιες οι ομάδες καταναλωτών (π.χ., διαβητικοί), να γνωστοποιούν τις ανάγκες τους και να παράγονται τα απαιτούμενα τρόφιμα. 

Όπως δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), έχει ξεκινήσει τη χαρτογράφηση προϊόντων και περιοχών, ώστε στο πλαίσιο του Δικτύου ("Cluster") Βιο-αγροδιατροφής, που έχει βάλει στα σκαριά, να ξεκινήσει μικροπαραγωγές-μικροκαλλιέργειες φυτικής παραγωγής, π.χ., ρυζιού στις Σέρρες που να μην περιέχει γλουτένη. 

"Οι καλλιέργειες, που στόχος είναι να λειτουργήσουν πιλοτικά και επιδεικτικά, θα εφαρμοστούν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα", συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι πρώτος κύριος στόχος του cluster είναι η «ταξινόμηση»-ομαδοποίηση καταναλωτών με ειδικές διατροφικές ανάγκες. 

Εξήγησε ότι η αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας των ανθρώπων, ο τρόπος ζωής, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση νοσημάτων ή συνδρόμων σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, από παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση και καρκίνο. 

Άρα ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής θα πρέπει να δει τις απαιτήσεις αυτών των ομάδων που αποτελούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού (πχ. 3.500.000 διαβητικοί στην Ελλάδα και 1.500.000 με χορήγηση ινσουλίνης), και να παράγει συγκεκριμένα τρόφιμα που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων ή και να προλαμβάνουν τη κλινική εμφάνιση της νόσου.

Πόσο γρήγορα, όμως, θα φτάσουν τα εξειδικευμένα προϊόντα στο πιάτο των καταναλωτών; «Εμείς είμαστε έτοιμοι για ευρύτερες συμπράξεις (cluster), που θα μπορέσουν να κινήσουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και να προχωρήσουν σε τέτοιες διαφοροποιημένες παραγωγές, που πιστοποιούμενες και με γενετική κατοχύρωση θα μπορούν να κάνουν αυτά τα Ελληνικά προϊόντα ευρύτερα γνωστά και μοναδικά σε όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Τσαυτάρης. 

Με άλλα λόγια, η μετατροπή της σημερινής συμβατικής παραγωγικής διαδικασίας σε μια διαδικασία που ενσωματώνει ένταση γνώσης, καινοτομία και υψηλή τεχνολογία με απώτερο στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με διεθνώς αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα και δυνατότητα εξαγωγικής διείσδυσης στις διεθνείς αγορές. 

Μια συμβολαιοποιημένη παραγωγή που προσδίδει μεγαλύτερη αξία στα παραγόμενα στον τόπο μας προϊόντα, όπως επίσης και στις παραδοσιακές ποικιλίες φυτών και στις αυτόχθονες φυλές ζώων, αλλά και τα παραγόμενα από αυτές τρόφιμα από την βιομηχανία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης