«Ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή θα σας γονατίσει»


Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup ασκεί κριτική στη Γερμανία και την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ, καλώντας τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές


«Το σενάριο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα είναι καταστροφικό», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης.


Εκτιμά δε, ότι η χώρα βρίσκεται σε «καλό» αλλά όχι «ευθύ» δρόμο όσον αφορά στη δημοσιονομική της σταθεροποίηση.


Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό να αποφευχθεί η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούν να είναι σε ευρώ.


Υπό την έννοια αυτή, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ.


Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup ασκεί κριτική στη Γερμανία και την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ, καλώντας τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές. «Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει», λέει χαρακτηριστικά.


Εξάλλου, θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το ύψος του γερμανικού χρέους και υπενθυμίζει ότι με ένα χρέος της τάξης του 80% επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60%.


«Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup. «Φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.


 http://www.protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης