Διεθνής διαγωνισμός για κοίτασμα χαλκού και χρυσού στο Κιλκίς


Την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κοιτάσματος χαλκού και χρυσού στην περιοχή Βάθης Κιλκίς, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης... 


...μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αξία του κοιτάσματος κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 7 δισ. ευρώ, ενώ σε άλλα 4 δισ. ευρώ εκτιμάται, σύμφωνα πάντα με τις επισημάνσεις του κ. Μανιάτη, η αξία γειτονικού κοιτάσματος στην περιοχή της Ποντοκερασιάς όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες του ΙΓΜΕ.


Ο υφυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του παρουσίασε, επίσης, τις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης στις οποίες περιλαμβάνονται:


- Η απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας.


- Η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ και συμφωνίες ανταλλαγής ενέργειας. Οι οριστικές αποφάσεις, για τις μονάδες που θα πουληθούν με διεθνή διαγωνισμό, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.


- Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, τον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκωλο και τα Ιωάννινα.


- Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.


- Η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, η ισχύς των οποίων διπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.


- Η προώθηση του σχεδίου Ήλιος για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.


- Η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο πετρελαίου και φυσικού αερίου.


- Η εξοικονόμηση ενέργειας.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής της ΔΕΗ, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, όλοι οφείλουν να υπακούουν στους νόμους». 


Ανέφερε δε στην ομιλία του ότι οι φωνασκούντες σήμερα υποστηρίζουν μια πολιτική που οδηγεί σε περισσότερα ελλείμματα και χρέη, καθώς και ότι πρέπει να πάψουμε να αποτελούμε τη χώρα του «υπαρκτού σουρρεαλισμού».

Πηγή:energypress

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης