Η «Ρωσική Εβδομάδα» για 10η χρονιά στην Κέρκυρα (ΒΙΝΤΕΟ)


Η «Ρωσική Εβδομάδα», ένα επταήμερο αφιερωμένο στην ιστορική μνήμη, τις τέχνες και τον πολιτισμό, που χρόνο με το χρόνο συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των Επτανησίων με τους Ρώσους, πραγματοποιείται για δέκατη συνεχή χρονιά, στην Κέρκυρα. (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ)



Οι σχέσεις των Ρώσων με τους Έλληνες ήταν πάντα φιλικές, όμως για τους Επτανήσιους- και ειδικά τους Κερκυραίους- έχουν μια ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα, καθώς η παρέμβαση του ρωσικού στόλου αποκατέστησε την εθνική τους υπερηφάνεια.


Ο τότε ισχυρός Ναύαρχος Θεόδωρος Ουσακώφ, το 1799, απομακρύνοντας τους δημοκρατικούς Γάλλους κατακτητές, ύστερα από 536 χρόνια, επανέφερε τον μητροπολιτικό θρόνο Κέρκυρας, ενώ το 1800 υποστήριξε τη δημιουργία του πρώτου νεοελληνικού Κράτους των Ιόνιων Νήσων, την «Επτάνησο Πολιτεία».



Ο Θεόδωρος Ουσακώφ θεωρείται ήρωας του ρωσοτουρκικού πολέμου, τον οποίο το Πατριαρχείο της Μόσχας ανακήρυξε το 2004 σε Άγιο, γιατί τελείωσε τη ζωή του ως ασκητής στο Μοναστήρι Σαναξάρ.


Ο Ουσακώφ, από τη Μαύρη θάλασσα, με το στόλο του πέρασε το Αιγαίο Πέλαγος το 1798 κι άρχισε ν’ απελευθερώνει τα Κύθηρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, ενώ στα τέλη του Φεβρουαρίου του 1979 έφτασε και στην Κέρκυρα, όπου γράφτηκε ο επίλογος για τους Γάλλους κατακτητές του νησιού. 

Η παρουσία του Ρωσικού Στόλου στο Ιόνιο κρατάει μακριά κάθε επιθετικό σχέδιο επίδοξων κατακτητών, ενώ η μορφή κι η υποστήριξη του Ναυάρχου Ουσακώφ παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της ανεξάρτητης «Επτανήσου Πολιτείας».


Οι Κερκυραίοι αρχικά τον τίμησαν, δίνοντας το όνομά του σε μια οδό στην «κάρδια» της πόλης, ενώ την τελευταία δεκαετία φιλοτέχνησαν δύο μνημεία- το ένα στα ριζά του Νέου Φρουρίου και το δεύτερο στη νησίδα Βίδο.



Πριν από δέκα χρόνια, που εγκαινιάστηκε ο θεσμός της «Ρωσικής Εβδομάδας», Ρώσοι και Κερκυραίοι αποδίδουν τιμή τόσο στον Ιωάννη Καποδίστρια, που έδρασε ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, όσο και στον Θεόδωρο Ουσακώφ, που πρωταγωνίστησε στην απελευθέρωση των Επτανήσων από τους Γάλλους- δύο σημαντικούς άνδρες, οι οποίοι συνδέουν την Κέρκυρα και την Ελλάδα με τη Ρωσία.



Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, φέτος, άρχισαν με το επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Θεόδωρος Ουσακώβ και Ιωάννης Καποδίστριας. Το πρώτο Νεοελληνικό Εθνικό Κράτος, Ιστορία και η Σύγχρονη εποχή», στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Φαληράκι, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και Ρώσοι ιστορικοί, ο Ρώσος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, ο Βίκτωρ Μπογκορότσκι -Ακόλουθος Άμυνας της ρώσικης πρεσβείας και ο ναύαρχος Σεργκέι Λαρτσούκ, κυβερνήτης του μεγάλου ρωσικού αποβατικού πλοίου «Τσέζαρ Κούνικοβ», που έχει καταφθάσει στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ρωσικής Εβδομάδας».



Ένα πρωτότυπο Φεστιβάλ Υδατογραφίας
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιείται, για πρώτη φορά στην Κέρκυρα αλλά και την Ελλάδα, «Φεστιβάλ Υδατογραφίας», με τη συνεργασία της Ακαδημίας της Μόσχας και του Εικαστικού Κέντρου Κορακιάνας Κέρκυρας.


Κερκυραίοι και Ρώσοι εικαστικοί καλλιτέχνες φιλοξενούνται στο Λατινικό Παρεκκλήσι και τον Άγιο Γεώργιο του Παλαιού Φρουρίου, ενώ παράλληλα γίνονται προβολές ταινιών μικρού μήκους, με σύγχρονα πολυμορφικά έργα υδατογραφίας (εικόνα-λόγος-μουσική).


Επίσης, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται διαλέξεις με θέμα την υδατογραφία και τη θέση της Τέχνης στον σύγχρονο ευρωπαϊκό χώρο.


Οι εκθέσεις είναι καθημερινά ανοικτές για το κοινό (10.00-14.30 και 17.00-19.00), προσελκύοντας, καθημερινά, το ενδιαφέρον πολλών σχολείων- και όχι μόνο- της Κέρκυρας.


Η πολιτιστική συνεργασία Μόσχας και Κέρκυρας θα συνεχιστεί με ανάλογες εκδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα και στην Αγία Πετρούπολη.


Η ιδέα της πολιτιστικής συνεργασίας στο χώρο των εικαστικών ξεκίνησε το 2009, όταν ο Κερκυραίος ζωγράφος Φίλης Κένταρχος προσκλήθηκε στην Μόσχα να παρουσιάσει έργα του.



Ο κ. Κένταρχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε: «Η Κέρκυρα θα έχει ένα ‘βήμα’ στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Μέσω της τέχνης θα προβάλλει την ιστορία της, τον πολιτισμό, τη φύση της, τη ζωή, την ομορφιά, τη θρησκευτικότητα, την αρχιτεκτονική της. Πολύ χρήσιμο στα δύσκολα χρόνια που περνάει η πατρίδα μας».

Η ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του προστάτη της Κέρκυρας, Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ στην συνέχεια απέδωσε τιμές στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καταθέτοντας στεφάνι στον ανδριάντα του.



http://www.onair24.gr/

ΦΩΤΟ: Σ. Μπούζης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης