Με μεγαλοπρέπεια εόρτασε η Ιερά Μονή Ροβελίστης


Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ανάμεσα στους οποίους ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, ο δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη κ. Δημήτριος Γαλλίκας, εόρτασε η Ιερά Μονή Ροβελίστης στις 8 Σεπτεμβρίου το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου. 



Την παραμονή, 7 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατκός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μητέρας όλων των ανθρώπων. 

Τόνισε ότι αυτή είναι η ελπίδα  στην οποία οι πιστοί με ευλάβεια και πίστη προσέρχονται να την προσκυνήσουν και να ζητήσουν την βοήθεια της. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εξαιτίας της κρίσεως, η οποία είναι κυριοτέρως πνευματική, σημάδι ελπίδος είναι ότι πολύ περισσότεροι  πιστοί προσέρχονται και ακουμπάνε σ` εκείνη τα προβλήματά τους.


Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε Πολυαρχιερατική  Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Ιακώβου, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος, ο οποίος αναφέρθηκε στη Θέση της Παναγίας μας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι υπεράνω των Αγίων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Ροβέλιστα Παναγιά είναι αυτή που στην παλαιά αλλά και στη σημερινή εποχή, έρχεται μέσα στα χωριά, στις πόλεις, σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο για να μας πεί « Τέλειωσαν τα ψέματα και όλα πάνε δίπλα… και μια ελπίδα μας μένει να φθάσουμε τον ουρανό».


 Αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες που ζούμε, έφερε για παράδειγμα το φαινόμενο ότι ακόμα και νέοι ψάχνουν στους κάδους για να βρούν φαγητό «σήμερα …στον αιώνα αυτό, τον απατεώνα» ενώ μερικοί «τρώνε σαν αριστοκράτες». 

Η Παναγία η οποία τα βλέπει όλα αυτά «μας δείχνει το δρόμο της μετανοίας, της εσωτερικής αλλαγής. Το δείχνει πρώτα σε μας, τους κληρικούς, το δείχνει στους εκπαιδευτικούς, πάνω απ` όλα το δείχνει στους πολιτικούς».
 

Ο Σεβασμιώτατος έφερε στο μυαλό του μνήμες , όπου πριν 52 έτη, νέος λαϊκός επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Μοναστήρι για να προετοιμαστεί εκεί για την εις διάκονο χειροτονία του. Εκεί βρήκε το καταφύγιο και την αγάπη, στην αγκαλιά της Παναγίας μας και δίπλα στο Μακαριστό Γέροντα π. Μητροφάνη και την αδελφή του, γερόντισσα Ανδριανή. 

Τόνισε ότι θυμάται τη ζωή του στην Άρτα 26 ολόκληρα χρόνια και 26 χρόνια φέτος συμπληρώθησαν στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.
 

Κλείνοντας  ευχήθηκε η Παναγία, όπως «ροβόλαγε» από την Κόκκινη Εκκλησιά όπου βρισκόταν, στη θέση του σημερινού Μοναστηριού, έτσι να «ροβολήσουν» και οι ψυχές μας και να φθάσουν δια της μετανοίας  κοντά στον ουρανό γιατί «αν αυτό το επιτύχουμε τα πάντα επιτύχαμε, αν αυτό δεν το επιτύχουμε αλλοίμονο μας». 

«Εύχομαι προσκυνώντας και εσείς και εγώ την Παναγία την Ροβέλιστα» να μας αξιώσει κάποια μέρα, αιώνια μέρα, να βρεθούμε στον θρόνο Του Θεού στον ουρανό».


 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας επακολούθησε καφές στο αρχονταρίκι της Μονής και εν συνεχεία η εορταστική τράπεζα, όπου εκεί εκ μέρους της μοναστικής αδελφότητας, η καθηγουμένη Θεοκλήτη μοναχή, ευχαρίστησε τους συνεορταστές επισκόπους, κληρικούς και λαϊκούς για την παρουσία τους και ευχήθηκε η Παναγία να ενδυναμώνει και να στηρίζει άπαντες.
 


Να σημειωθεί ότι την παραμονή της εορτής στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος.


Το κείμενο και οι φωτο είναι από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας


http://www.imartis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ