"ΣΕΛΤΣΟ- ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ"


ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

Στις 22 Αυγούστου ημέρα Δευτέρα και ώρα 21.30΄στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας ΠΗΓΩΝ – ΑΡΤΑΣ <<ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ >> του δήμου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ στο ΣΕΛΤΣΟ,θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του διακεκριμένου Αρτινού φωτογράφου-κινηματογραφιστή ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ , με θέμα << ΣΕΛΤΣΟ -ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ >>. 


Η εκδήλωση τέλει υπό την αιγίδα του δήμου Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ και της Δημ. Ενότητας ΤΕΤΡΑΦΥΛΙΑΣ . Η προβολή θα γίνει μετα το περάς της ημερίδας που διοργανώνει ο Δήμος μας, με θέμα <<ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ>> στον ίδιο χώρο, με ώρα έναρξης την 20.00 ώρα.

Ο εκλεκτός πατριώτης μας, με άψογο επαγγελματισμό, ακολουθεί ακούραστα, βήμα προς βήμα τα χνάρια των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ και των άλλων υπερασπιστών του ΣΕΛΤΣΟΥ, στα ταμπούρια του ΦΡΑΞΟΥ, του ΑΗ-ΛΙΑ και του ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥ .


Περπατάει τις χαράδρες του ΝΙΓΚΟΖΙΟΥ και της ΓΚΟΥΡΑΣ, αλλά και τις όχθες του ΑΧΕΛΩΟΥ, στην ιστορική ΒΡΕΣΤΕΝΙΤΣΑ στη ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ και στα μέρη του ΛΙΑΣΚΟΒΟΥ ,με την κινηματογραφική μηχανή ανα χείρας.

Σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, και με τη βοήθεια ολίγων συγχωριανών μας που αγκάλιασαν την προσπάθειά του, μας μεταφέρει νοερά πίσω στις τραγικές στιγμές του χρονικού του <<Χαλασμού>> ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ από τον Δεκέμβριο του 1803 μέχρι τον Απρίλιο του 1804 . 


Η προσέγγιση γίνεται με σεβασμό στις ιστορικές πηγές και στις προφορικές παραδόσεις. Δίνει για πρώτη φορά μια άλλη οπτική διάσταση του απίστευτου δράματος 1.350 περίπου ψυχών που παίχτηκε στο ΣΕΛΤΣΟ . 

Μέσα απ΄αυτό, βλέπεις πάνω από τον ιερό βράχο, να αιωρούνται αέναες οι τραγικές γυναίκειες φιγούρες του νέου ΖΑΛΟΓΓΟΥ .Τις βλέπεις να χάνονται στον <<Πέτακα>> με τα μωρά και τις σαρμανιτσες αγκαλιά. Γυναίκες που δεν πρόλαβαν να τελειώσουν ένα χορό θανάτου που έστησαν μονές τους. Γυναίκες περήφανες γενναίες και ατρόμητες. 


Μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ανείπωτη θυσία που όπως αναφέρει ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ <<δεν τη χωρεί ιστορικού νους>>. Σκιές τριγυρίζουν , άσιτων και σκελετωμένων υπερασπιστών, χωρίς εφόδια, που προτίμησαν το θάνατο ήρωος, αντί της ζωής σκλάβου,προσκυνημένου στον τύραννο.

Μπροστά σου περνούν τρεις γενιές ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ, που χάθηκαν σε μια μόνο μέρα, από τις ορδές 7.000 πάνοπλων υποτακτικών του ΑΛΗ ΠΑΣΑ. Κατέστη έτσι το ΣΕΛΤΣΟ <<Ιερά Κιβωτός>> και θεματοφύλακας της θυσίας των. Μας <<αναγκάζει >>να ακολουθήσουμε τα χνάρια της ΛΕΝΩΣ, του ΚΙΤΣΟΥ, του ΜΑΡΚΟΥ, του ΝΟΤΗ και τόσων άλλων ηρώων και να ζήσουμε την τραγική μοίρα τους με μόνο εισιτήριο, τη σιωπή μας.

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη
Πίνακας από τον Ludovico Lipparini, που βρίσκεται στο μουσείο της Τεργέστης στην Ιταλία
Μας καλεί να περπατήσουμε μαζί και να αφήσουμε νοερά ένα δάκρυ στην ποτισμένη με αίμα ιερά γη, μήπως και απαλύνει -αν γίνεται- τις τύψεις της λησμονιάς. Ένα δάκρυ υπόσχεση, ότι πλέον, θα τους θυμόμαστε. Και αν τυχόν τους λησμονήσουμε, πάλι θα μας το θυμίζουν αυτά τα αδούλωτα ματωμένα βράχια .

Είναι ένα ντοκιμαντέρ που δεν υπόσχεται ψυχαγωγία, αλλά βουβή θλίψη, με ανείπωτο θαυμασμό και δέος για τους ήρωες αυτούς .Η παρουσία όλων μας,επιβάλλεται ως ελάχιστη οφειλόμενη υποχρέωση στη μνήμη των. Είναι μια υπόσχεση ότι δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ. 


Με την προβολή της ταινίας αυτής,έρχεται και η δικαίωση του δημιουργού της, που επί 10 χρόνια έβλεπε τον μόχθο και το μεράκι τριών και πλέον μηνών στον ιερό τόπο, να παραμένει αθέατο, αφού οι τοπικοί φορείς δεν συνέδραμαν , ώστε να γίνει η προβολή τα προηγούμενα χρόνια, καίτι αυτό είχε προβληθεί εκτός Άρτας, με πολύ θετικά σχόλια για το περιεχόμενο του. 

Αξίζει να του απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθεια του ,που αποτελεί τιμή για τον τόπο μας και προβολή της ιστορικής μνήμης. Ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που έγινε "ΠΗΓΙΩΤΗΣ" και κοινωνός της ανείπωτης αυτής θυσίας. Ας είναι έστω και τώρα.-

Σχόλια

  1. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΙΩΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΗ. ΜΠΡΑΒΟ Σ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ .ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.
    \
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης