Η τραγωδία της Κύπρου

 

Εκτενή αναφορά από τα διεθνή ΜΜΕ


Εκτενή αναφορά για την έκρηξη που πραγματοποιήθηκε σε ναυτική βάση της Κύπρου και λόγο για εικόνες καταστροφής κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ.


Μία τεράστια έκρηξη που πιθανότατα προκλήθηκε από πυρκαγιά και πυροδότησε αποθήκη πυρομαχικών προκάλεσε τεράστια καταστροφή σε ναυτική βάση της Κύπρου, αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal. Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στα 12 άτομα και υπάρχει ανησυχία για ακόμη περισσότερους.


Συνδέσεις με τον τόπο του ατυχήματος κάνει από το πρωί το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Υπάρχει ο κίνδυνος για επέκταση της πυρκαγιάς στον γειτονικό σταθμό ενέργειας στο Βασιλικό, μεταδίδει το CNN. Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Αρχής Ενέργειας, Κώστας Γαβριηλίδης, είπε ότι το ένα τρίτο του νησιού δεν έχει ρεύμα. Παρόλα αυτά, «προσπαθούμε να καλύψουμε τη ζήτηση», πρόσθεσε.


Η έκρηξη έμοιαζε με πυρηνικό ατύχημα, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο BBC. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές με νεκρούς και τραυματίες. Επίσης, μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί σε κατοικίες σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το σημείο της έκρηξης.


«Η έκρηξη στη ναυτική βάση της Κύπρου αφήνει πίσω αρκετούς νεκρούς», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμύνης υποστήριξε ότι « υπάρχει ένας αριθμός νεκρών τον οποίο δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ακόμη».


Κρανίου τόπος η ναυτική βάση και η γύρω περιοχή



Η καταστροφή είναι βιβλική. Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Το χωριό Μαρί έχει ισοπεδωθεί. Ολόκληρα σπίτια έχουν καταρρεύσει αφήνοντας άστεγους τους περίπου 150 κατοίκους, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα περισσότερα κτίρια, ανάμεσα σε αυτά και η εκκλησία του χωριού.

Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με αρκετές περιοχές να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης με όσες μονάδες έχουν απομείνει.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα και κάνουν έκκληση για αίμα, αφού συνεχώς καταφθάνουν τραυματίες, ενώ οι πρώτες σοροί έχουν ήδη φτάσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η Ελλάδα εξέφρασε τη συμπαράστασή της μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στον ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού και έχει θέσει σε ετοιμότητα ένα C130 προκειμένου να προσφέρει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια όταν της ζητηθεί.

«Είναι πράγματι ένα τραγικό γεγονός που συγκλονίζει την Κύπρο, είμαστε δίπλα τους. Προς τις οικογένειες των νεκρών εκφράζω τα θερμά μας και ειλικρινή μας συλλυπητήρια», είπε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

Στον τόπο του δυστυχήματος βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 12:30.

http://www.newsbeast.gr/

Διαβάστε ακόμα: 

Η απίστευτη σύμπτωση της τραγωδίας της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Τραγωδία στην Εθνική Φρουρά, στο Ζύγι Λεμεσού (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Τον Τζουµερκιώτη που τίµησε και έκλαψε η Κύπρος

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης