ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ: Θα δημιουργηθεί χάος στην αγορά


Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας με χθεσινή της επιστολή στους Βουλευτές με αφορμή και θέμα τα κλειστά επαγγέλματα- Ν. 3919/2011, αναρωτιέται αν Α) Είναι κλειστό το επάγγελμα του αρτοποιού; Και Β) Αν θέλετε τον Φούρνο της Γειτονιάς; Το πλήρες κείμενο αυτής της επιστολής έχει ως εξής:




"Κύριε Βουλευτά,
Για μια ακόμη φορά επικοινωνούμε μαζί σας μέσω αυτής της επιστολής και σας ζητούμε να πάρετε ξεκάθαρη θέση για την Βιοτεχνική αρτοποιία στη χώρα μας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Έως το 1968 οπότε και καταργήθηκε, το επάγγελμα του αρτοποιού ήταν κλειστό. Το πόσα αρτοποιεία θα λειτουργήσουν και που, το καθόριζε η Πολιτεία και η άδεια λειτουργίας αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο του ιδιοκτήτη που καθόριζε εκείνος που θα την μεταβιβάσει (Βλ. Δ.Χ. φορτηγά, ΤΑΧΙ). 

Έως το 1992 οπότε και καταργήθηκαν, υπήρχαν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, αποστάσεις βιωσιμότητας από αρτοποιείο σε αρτοποιείο.

Από το 1992 έως και σήμερα που ισχύει ο Ν. 3526/07 όπως τροποποιήθηκε και με το Ν.3853/2010 κάθε νόμιμος πολίτης της χώρας μας μπορεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει αρτοποιείο σε οποιαδήποτε πόλη και σε οποιοδήποτε σημείο, δίπλα σε άλλο φούρνο, απέναντι, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. 

Κάθε πολίτης μπορεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει όσα αρτοποιεία θέλει υπό οποιαδήποτε νομική μορφή. 

Κάθε πολίτης, ανειδίκευτος εργάτης, τεχνίτης, επιστήμονας, ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εργαστεί σε οποιοδήποτε αρτοποιείο χωρίς καμία προϋπόθεση .

Σύμφωνα με το α.2 του Ν. 3919/2011 , περιορισμός ορίζεται:
…Περιορισμός αριθμού προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα.
…Εξάρτηση της χορήγησης άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης.
…Ορισμός γεωγραφικών ορίων στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος.
…Ορισμός ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα.
…Απαγόρευση της δημιουργίας περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο.
…Επιβολή ή απαγόρευση της άσκησης επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή
…Περιορισμός της συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήρια την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων.
…Επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων τιμών.

Η πρόβλεψη αποκλειστικής δυνατότητας ή απαγόρευση διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματικών εγκαταστάσεων

Στο Ν. 3526/07 α.14 ορίζεται η διάθεση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων.

Σήμερα τα προϊόντα άρτου διατίθενται από μία πλειάδα καταστημάτων όπως αρτοποιεία, πρατήρια άρτου, super market, υπεραγορές τροφίμων, mini-market, μικτά καταστήματα τροφίμων, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, καταστήματα ζαχαρωδών προϊόντων.

Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η δυνατότητα διάθεσης άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων είναι αποκλειστική.

Η απαγόρευση διάθεσης προϊόντων άρτου από επαγγελματικές εγκαταστάσεις που δεν αναφέρονται στο α. 14 του Ν. 3526 δηλ. ιχθυοπωλεία, μανάβικα, κρεοπωλεία, κομμωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα υπόδησης και ένδυσης , καταστήματα ζωοτροφών κλπ, κατά την άποψη του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης αυτό συνιστά περιορισμό και ορίζει το επάγγελμα του αρτοποιού ως κλειστό επάγγελμα.

Εδώ και τέσσερις μήνες σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ζητήσαμε και έγινε δεκτό από τους αρμόδιους η εξαίρεση του α.14 του Ν. 3526 για προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος. 

Εάν δεν εξαιρεθεί το παραπάνω άρθρο τότε θα δημιουργηθεί ένα χάος στην αγορά που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της επαγγελματικής ταυτότητας των επαγγελμάτων

Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης δια στόματος του Υπουργού κ. Ξυνίδη ξαφνικά άλλαξε στάση δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί στην έκδοση Π.Δ.

Τι συμβαίνει λοιπόν;
Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος αποτελεί τον ανώτατο συνδικαλιστικό φορέα του κλάδου των αρτοποιών, καθώς αντιπροσωπεύει 15.000 αρτοποιούς, 140000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα λειτουργούν 14.400 βιοτεχνικά αρτοποιεία, ενώ οι άμεσα απασχολούμενοι στα αρτοποιεία (αρτοποιοί, αρτεργάτες, βοηθοί αρτεργατών, τεχνίτες, πωλητές, πωλήτριες, εργάτες)ανέρχονται στον αριθμό των 67.000.

Οι έμμεσα συνεργαζόμενοι ανέρχονται στον αριθμό των 70.000 οικογενειών.
Λειτουργούν 120 κυλινδρόμυλοι – αλευροβιομηχανίες απασχολώντας έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων.

Οι έμποροι αλεύρων ανέρχονται στους 110 ενώ οι κατασκευαστικές και εμπορικές εταιρείες μηχανημάτων αρτοποιίας ανέρχονται στις 80, απασχολώντας ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων όπως τεχνίτες, εργάτες, οδηγοί, πωλητές.

Ταυτόχρονα σε κάθε πόλη της Ελλάδας υφίστανται δεκάδες προμηθευτές βοηθητικών υλών (μαγιά, σησάμι, έλαια, χαρτικά, είδη συσκευασίας, καθαριστικά, απορρυπαντικά).

Σε κάθε γειτονιά που ιδρύεται και λειτουργεί αρτοποιείο, δημιουργείται ένας οικονομικός και κοινωνικός ιστός από διάφορα μικρομάγαζα (κρεοπωλεία, ψιλικατζίδικα, μανάβικα, κλπ).

Τα στοιχεία που παραθέτουμε αυτήν τη στιγμή, αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας ενώ οι εργαζόμενοι που αναφέραμε στηρίζονται αποκλειστικά στην Βιοτεχνική Αρτοποιία. 

Συγκεκριμένα, στον χώρο της βιοτεχνικής αρτοποιίας, οι επενδύσεις είναι κοντά στα 3 δις. Ευρώ. Και αναφερόμαστε σε ιδία κεφάλαια των αρτοποιών, γιατί ελάχιστοι αρτοποιοί έχουν πρόσβαση στους αναπτυξιακούς και επενδυτικούς νόμους.

Όταν αναφερόμαστε σε επενδύσεις πρέπει να τονίσουμε ότι το 95% του μηχανολογικού εξοπλισμού προέρχεται από Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ ο εξοπλισμός των καταστημάτων βιτρίνες, ψυγεία κ.λ.π είναι 100% από Ελληνικές εταιρίες.

Εκθέτοντας τα παραπάνω, διακρίνουμε όλοι μας πως η Βιοτεχνική Αρτοποιία αποτελεί ένα ζωτικό οικονομικό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο ταυτόχρονα ενισχύει την Εθνική Οικονομία και συμβάλλει με αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο θέμα της τιμής του ψωμιού στην Ελλάδα, ετησίως προβαίνουμε 2-3 φορές σε τιμοληψίες τις οποίες και παραθέτουμε στους αρμόδιους φορείς, αποδεικνύοντας πάντα με στοιχεία από όλες τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, ότι το ψωμί στην Ελλάδα πωλείται φθηνότερα κατά 30% από ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες , σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρόφιμα που ο Έλληνας καταναλωτής τα προμηθεύεται κατά 12% ακριβότερα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν και από την τελευταία έρευνα της Eurostat όπου αναφέρεται ότι τα λαχανικά και το ψωμί πωλούνται φθηνότερα στην Ελλάδα ενώ είναι αρίστης ποιότητας.

Και αυτό έχει μία εξήγησή και μάλιστα πολύ λογική: Το ψωμί δεν είναι ιδιαίτερα επικερδές, ενώ η αρτοποιία εν γένει στην Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ο λόγος που επιβιώνει είναι η προσωπική εργασία των περισσότερων μελών της οικογένειας που απασχολείται στο αρτοποιείο για 12-14 ώρες/ 24 ωρο επί 365 ημέρες ετησίως.

Από τα ως άνω αναφερόμενα προκύπτει, αποδεικνύεται και δικαιολογείται η χαμηλή τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα και η διαφορά της σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές τιμές. Απαντάται επίσης και το ερώτημα στο γιατί το ψωμί του φούρνου της γειτονιάς είναι φθηνότερο ακόμα και από το βιομηχανικό και κατεψυγμένο που προμηθεύεται ο καταναλωτής από τις υπεραγορές τροφίμων και τα Σούπερ Μάρκετ.

Ερωτάσθε λοιπόν κ. Βουλευτά: Θέλετε τον Φούρνο της Γειτονιάς; Επιθυμείτε να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης; Επιθυμείτε ο καταναλωτής να συνεχίσει να προμηθεύεται φτηνό και ποιοτικό ψωμί; 

Με όλα αυτά που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα έγινε πια βεβαιότητα σε όλους τους αρτοποιούς της χώρας μας ότι μας θεωρείτε περιττούς και ότι η ανάπτυξη της χώρας μας στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους καρφουρομαρινόπουλους και σε άλλες παρόμοιες εταιρείες και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ζητούμε να παρέμβετε υπέρ της βιοτεχνικής αρτοποιίας της χώρας μας, να στηρίξετε την μικρομεσαία επιχείρηση και να ζητήσετε την έκδοση Π.Δ. από τα συναρμόδια Υπουργεία όπου θα εξαιρείται το α.14 του Ν. 3526/07.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία ή περαιτέρω διευκρινήσεις επί του θέματος.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μιχάλης Μούσιος Χρήστος Κούτσικος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης