Έρχονται… πέντε δημοψηφίσματα!

Μια μακροσκελή λίστα με τα πιθανά ερωτήματα στα δημοψηφίσματα που έχει ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να «συμπληρώσει» η Επιτροπή Σοφών, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη απευθυνθεί στον Νίκο Αλιβιζάτο για να τεθεί επικεφαλής της 25μελούς επιτροπής.


Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, τα ερωτήματα αναμένεται να είναι πολλά, ωστόσο η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει απευθείας στον ελληνικό λαό πέντε συγκεκριμένα δημοψηφίσματα για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. 


Το νομοθετικό πλαίσιο αυτών, όπως δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιουλίου, συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου του, Γιάννη Ραγκούση.

Ειδικότερα, πριν τον ανασχηματισμό, ο  πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον Γιάννη Ραγκούση να προβεί σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες πλέον είναι προς την ολοκλήρωσή τους.


Αναλυτικά, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επισημάνει τα εξής: «Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. 


Για το λόγο αυτό -μια παρένθεση κάνω- θέλω άμεσα και από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος».

Ποια θα είναι πιθανώς ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία θα «ξεψαχνίσει» η Επιτροπή Σοφών;

Έχουμε και λέμε:

-  Μείωση βουλευτών,

-  Άρση μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων,
-  Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας,
-  Αλλαγή του εκλογικού νόμου,
-  Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό,
-  Άρση βουλευτικής ασυλίας,
-  Αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών,
-  Αλλαγή στους «κανόνες» της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τον Οκτώβριο, όταν έρθουν τα δημοψηφίσματα, δεν αποκλείεται να είναι σε… διπλή κάλπη, εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει παράλληλα πρόωρες εκλογές.

 

Όλα βεβαίως θα εξαρτηθούν από την πορεία υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου αλλά και με τη νέα δανειακή σύμβαση, κυρίως για τον τρόπο που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.


http://eleftheriskepsii.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης