Κύπρος: 37 χρόνια από το πραξικόπημα (ΦΩΤΟ)


Συμπληρώθηκαν πριν δύο μέρες, 37 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β' κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)


Στο κοιμητήριο της Λευκωσίας ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, παρουσία του προέδρου Χριστόφια, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων και έγινε κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων.


Την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής αλήθειας και συντήρησης της ιστορικής μνήμης, για να αντλούνται διδάγματα και για να είναι η δημοκρατία και οι θεσμοί της ακατάλυτοι και απαραβίαστοι, υπογράμμισε ο υπουργός ’μυνας και Γεωργίας, Δημήτρης Ηλιάδης.


«Τριάντα επτά χρόνια μετά», τόνισε, «η τουρκική κατοχή συνεχίζεται και το κυπριακό παραμένει άλυτο, ενώ οι δύσκολες συνθήκες όσο περνά ο καιρός γίνονται δυσκολότερες».

Οπως είπε, οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ενώ σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνο έχει σκληρύνει τη θέση της, αλλά αμφισβητεί ακόμα και θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση ή προσέγγιση απόψεων.


Στις 12 το μεσημέρι, συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση η Βουλή για την καταδίκη του, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε πέντε μέρες μετά. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο κ. Χριστόφιας.


Ανακοινώσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα, τα οποία αποτίουν φόρο τιμής στους αγωνωστές της Δημοκρατίας και κάνουν λόγο για «ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής».

Όμως, προσθέτουν, «δεν θα πρέπει να αρκεστούμε μόνο σε φραστική καταδίκη των τραγικών γεγονότων, αλλά θα πρέπει να αντλήσουμε τα πικρά διδάγματα για να οδηγηθούμε στην εθνική αυτογνωσία».


Τα κόμματα επισημαίνουν ακόμη ότι η 37η επέτειος της αποφράδας εκείνης ημέρας, «βρίσκει το κυπριακό σε μια πορεία με αδιευκρίνιστη κατάληξη, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και της στάσης που τηρεί η διεθνής κοινότητα».


Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας του αγώνα, για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. 










Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης