Επιστροφή στα διαβατήρια για τους Έλληνες;

Οι Έλληνες για να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. θα χρειαστούν διαβατήρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά την αποκατάσταση των ελέγχων στα εθνικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, όπως ζητούσαν οι γαλλικές αρχές, οι οποίες ανησυχούν για την άφιξη στη Γαλλία Τυνήσιων μεταναστών που περνούν από την Ιταλία.


Η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα θα μπορεί να επιτραπεί σε περίπτωση «αδυναμίας» ενός κράτους, τα σύνορα του οποίου αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Σεσίλια Μάλστρομ.


Οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα μπορούν επίσης να αποκαθίστανται, όταν ένα τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ δέχεται εξαιρετική πίεση από μετανάστες, πρόσθεσε η επίτροπος.

Οι δύο περιπτώσεις που αναφέρονται από την Επιτροπή επισημάνθηκαν από τη Γαλλία και βασίζονται στην αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει ένα τμήμα των συνόρων της με την Τουρκία και στην απόφαση των ιταλικών αρχών να ρυθμίσουν προσωρινά το καθεστώς περίπου 25.000 Τυνήσιων μεταναστών που έφθασαν στο ιταλικό έδαφος δηλώνοντας πως προτίθενται να μεταβούν στη Γαλλία. 


Οι προτάσεις της Μάλστρομ θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, πριν καταλήξουν, τον Ιούνιο, στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.    

Πέτρος Κατσάκος

http://www.protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ