ΚΥΠΡΟΣ: Σταθεροποιούνται τα ποσοστά των κομμάτων


Με προβάδισμα του ΔΗΣΥ έναντι του ΑΚΕΛ στην πρόθεση ψήφου κατά 1,3% έκλεισε η πρώτη εβδομάδα της κυλιόμενης δημοσκόπησης της «Σημερινής» και του «Sigmalive», εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στη Κύπρο στις 22 Μαϊου, και πραγματοποιείται από το Γραφείο Ερευνών «Insights Market Research».


Στην τέταρτη στη σειρά έρευνα που δημοσιεύουμε σήμερα, καταγράφεται αισθητή αύξηση του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές σε σύγκριση με την περασμένη Κυριακή, κατά 10%, χωρίς, όμως, αυτό να μεταφράζεται σε ουσιαστική μείωση του ποσοστού αποχής. Το εν λόγω ποσοστό βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο 13%, σε σύγκριση με 15%, όπου βρισκόταν πριν από μια εβδομάδα. 

Την ίδια ώρα, καταγράφεται αύξηση στη συσπείρωση σχεδόν όλων των κομμάτων, ενώ, ταυτόχρονα, μειώθηκε σε σημαντικό ποσοστό ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που σήμερα αποτελούν το 8% του εκλογικού σώματος, σε σύγκριση με 10,7%,στην πρώτη κυλιόμενη δημοσκόπηση, πριν από μια εβδομάδα.

Για τρεις στους δέκα ψηφοφόρους, οι θέσεις του κάθε κόμματος στο Κυπριακό είναι το πρώτο κριτήριο σε ό,τι αφορά την επιλογή της παράταξης που θα ψηφίσουν, ενώ δύο στους δέκα κάνουν την επιλογή τους με βάση τις θέσεις του κάθε κόμματος στην οικονομία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Κυπρίων εκλογέων εξακολουθεί να δηλώνει ότι και σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσει το κόμμα που ψηφίζει παραδοσιακά

.

Παρακολουθούν, έστω και λίγο


Η ΑΥΞΗΣΗ του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις βουλευτικές εκλογές αποτυπώνεται και στην παράλληλη αύξηση, έστω και οριακή, όσων δηλώνουν ότι παρακολουθούν τις προεκλογικές εξελίξεις. 

Από το 72%, όπου βρισκόταν το σχετικό ποσοστό πριν από μια εβδομάδα, σήμερα βρίσκεται στο 76%.
Καταγράφεται, δηλαδή, μια συνολική άνοδος στο ποσοστό όσων, λίγο ή πολύ, παρακολουθούν τα προεκλογικά δρώμενα κατά 4%, με φυσικό επακόλουθο την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού όσων δεν παρακολουθούν καθόλου, κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η αυξομείωση αυτή, συγκριτικά με την πρώτη κυλιόμενη δημοσκόπηση της περασμέ νης Κυριακής, αφορά στην κατηγορία των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι παρακολουθούν λίγο τι προεκλογικές εξελίξεις (από 46% σε 50%). Το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι παρακολουθούν πολύ παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας καθηλωμένο στο 26%.
 


Ανέβηκε αισθητά το ενδιαφέρον


ΔΥΟ εβδομάδες πριν από τις Βουλευτικές, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις εκλογές κατέγραψε αξιοπρόσεκτη άνοδο ύψους 10%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εύρημα της περασμένης Κυριακής. Σήμερα, ένα 85% των ψηφοφόρων εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και, μάλιστα, δύο στους δέκα εκλογείς το κάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ένας στους τρεις δηλώνει ότι ενδιαφέρεται αρκετά, ενώ επίσης ένας στους τρεις λέει ότι ενδιαφέρεται έστω και λίγο. Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το ποσοστό όσων αναφέρουν πως δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις βουλευτικές εκλογές ακολούθησε πτωτική πορεία, και από το 25% όπου βρισκόταν την περασμένη Κυριακή, αυτήν τη στιγμή έχει περιοριστεί στο 15%. 

Η τάση αυτή καταδεικνύει ότι το εκλογικό σώμα εισέρχεται σταδιακά για τα καλά στους ρυθμούς των βουλευτικών εκλογών και προδιαθέτει για περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών στη συνέχεια.
 



Σε τροχιά ανόδου οι συσπειρώσεις

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ πορεία βρίσκονται οι συσπειρώσεις σχεδόν όλων των κομμάτων, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και σε σύγκριση πάντα με το τι ακριβώς ίσχυε πριν από επτά ημέρες. 


Μοναδικό κόμμα, το οποίο απώλεσε οριακά από τη συσπείρωσή του είναι η ΕΔΕΚ (-0,4%), ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα στη  συγκεκριμένη ζωτική για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα παράμετρο, εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει το ΔΗΚΟ. 

Και τούτο, παρά το γεγονός στη σημερινή έρευνα το ΔΗΚΟ καταγράφει, σε ό,τι αφορά τη συσπείρωσή του και συγκριτικά με την περασμένη Κυριακή, αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν πιο κάτω αναλυτικά οι συσπειρώσεις και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων, ενώ σε παρένθεση είναι τα σχετικα ευρήματα της πρώτης κυλιόμενης δημοσκόπησης, που δημοσιεύσαμε την περασμένη Κυριακή, 1η Μαΐου.
 


 Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ο ΔΗΣΥ προηγείται σταθερά στην πρόθεση ψήφου και συγκεκριμένα στη μάχη που δίνει με το ΑΚΕΛ για την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, έχοντας αυτήν τη στιγμή μια διαφορά, που ανέρχεται στο 1,3%. 


Το κόμμα της αντιπολίτευσης βρίσκεται μπροστά από το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή καταγραφής των προθέσεων του εκλογικού σώματος, στο πλαίσιο της κυλιόμενης δημοσκόπησης της «Σ». 

Την προηγούμενη Κυριακή ο ΔΗΣΥ είχε προβάδισμα έναντι του ΑΚΕΛ κατά 1,2%, ενώ μεσοβδόμαδα η διαφορά αυτή ανήλθε και σε μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. 

Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της περασμένης Κυριακής, ο Συναγερμός καταγρά φει αύξηση των ποσοστών του κατά 0,2%, ενώ επίσης αυξημένα κατά 0,2% εμφανίζονται και τα ποσοστά του ΑΚΕΛ. Άνοδο κατά 0,6%, σε σύγκριση με την πρώτη κυλιόμενη έρευνα της «Σ», παρουσιάζει το ΔΗΚΟ.

Στους κερδισμένους της πρώτης εβδομάδας βρίσκονται και οι Οικολόγοι, οι οποίοι από το 2,3% την περασμένη Κυριακή, σήμερα έχουν ανέβει στο 2,6%. Αντιθέτως, μικρές απώλειες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετρούν η ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.
 

Οι μεν Σοσιαλιστές κατά 0,3%, το δε Ευρωπαϊκό Κόμμα κατά 0,1%.

Οι αναποφάσιστοι

Ένα εξίσου και άμεσα συνυφασμένο με τα ποσοστά των κομμάτων εύρημα, είναι αυτό που αφορά στο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το οποίο μέσα σε μια εβδομάδα μειώθηκε σχεδόν κατά 3%. 

Συγκεκριμένα, ενώ την περασμένη Κυριακή οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι αποτελούσαν το 10,7% του εκλογικού σώματος, σήμερα αποτελούν το 8%. Γεγονός που καταδεικνύει ότι μια σημαντική δεξαμενή αλίευσης ψήφων για τα κόμματα, αρχίζει να στερεύει.
 





Ανησυχούν για το Κυπριακό

ΓΙΑ τρεις στους δέκα ψηφοφόρους (29%), οι θέσειςτου κάθε κόμματος στο Κυπριακό είναι το πρώτο κριτήριο σε ό,τι αφορά την επιλογή της παράταξης που θα ψηφίσουν, ενώ δύο στους δέκα (20%) κάνουν την επιλογή τους με βάση τις θέσεις του κάθε κόμματος στην οικονομία. 


Τα αντίστοιχα ποσοστά την περασμένη Κυριακή ήταν 26% και 20%. Καταγράφεται, δηλαδή, μια αύξηση 3% στο ποσοστό όσων επιλέγουν το κόμμα τους, με βάση τις θέσεις του στο Κυπριακό. 

Παρόλα αυτά, όπως αποτυπώνεται και στις τέσσερις μέχρι στιγμής κυλιόμενες δημοσκοπήσεις της «Σ», η πλειοψηφία των Κυπρίων εκλογέων δηλώνει ότι και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα ψηφίσει το κόμμα που ψηφίζει παραδοσιακά. 

Το σχετικό ποσοστό, σε σύγκριση με πριν από μια εβδομάδα, μειώθηκε οριακά και συγκεκριμένα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (από 46% σε 44%).

Γιώργος Πλουτάρχου / Σημερινή


http://www.sigmalive.com/news

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης