Ο Δήμαρχος Αρταίων για τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας

Στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη και δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Παπαλέξης αναφέρθηκε στο οικονομικό άνοιγμα το οποίο παρουσιάζεται σε σχέση με τα χρήματα που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων που συνενώθηκαν με το Δήμο Αρταίων για την καθαριότητα και το δημοτικό φωτισμό.


Ανέφερε ότι για να συγκεντρωθούν τα 300.000 € που είναι το ζητούμενο υπάρχουν δύο λύσεις: ή αύξηση 130% στην περιφέρεια και μηδενική αύξηση στην Άρτα ή 30-40% αύξηση στην περιφέρεια και ελάχιστη στην Άρτα. Άρα ο πρώην Δήμος Αρταίων πρέπει να ενισχύσει οικονομικά το σύνολο των περιοχών που ανήκουν πλέον στα νέα όριά του έτσι ώστε να ισοσκελιστούν οικονομικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες με το κόστος τους.

Ο κ. Παπαλέξης ανέφερε: «Συμφωνούμε όλοι ότι η εποχή οικονομικά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ουδείς συζητά αυτή την εποχή για αύξηση. Το είπαμε και προεκλογικά και επιμένουμε. Όμως η προηγούμενη μέρα πολλές φορές από την επόμενη είναι πολύ διαφορετική.

Δεν μπορούσα να φανταστώ εγώ ότι στο Δήμο Αμβρακικού είχαν να κάνουν αύξηση στα τέλη από τότε που ήταν οι δραχμές. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κανένας Δήμος δεν είχε ενσωματώσει το κόστος του ΧΥΤΑ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι εργάτες που δουλεύουν στην Καθαριότητα και ήθελαν να μπουν στο ανταποδοτικό τέλος χρεώνονταν σε άλλα έργα.

Και δούλευαν έτσι αυτοί οι Δήμοι μέχρι τώρα. Μέσα σ’ ένα μεγάλο Δήμο αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν. Ο Δήμος της Άρτας είναι ισοσκελισμένος και δεν συζητάμε καμία αύξηση παντού. Είπε ο κ. Γκούβας ότι για τρεις μήνες 150.000 € μας κρατάνε το μήνα στον πρώην Δήμο Αρταίων από τα χρέη που έχουν στη ΔΕΗ οι προηγούμενοι Δήμοι.

Τρεις μήνες είναι 450.000 λιγότερα ανταποδοτικά. Ψάχνουμε για 300.000 ευρώ. Ή τα παίρνουμε απ’ την περιφέρεια με 130% αύξηση και μηδέν στην Άρτα ή κάνουμε μια αύξηση 30%-40% μέσο όρο στην περιφέρεια που είναι ένα εικοσάρικο το χρόνο για κάθε σπίτι και βάζουμε λίγες δεκάρες στην Άρτα που είναι πολλά τα σπίτια να πάρουμε 200.000 απ’ την Άρτα και 200.000 απ’ τους υπόλοιπους. Εμείς αποφασίσαμε το δεύτερο.

Εδώ είστε ν’ αποφασίσετε. Ή το ένα ή το άλλο θα γίνει. Θεωρώ ότι σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή και μέχρι να κάνουμε αυτό που είπε η Όλγα Γεροβασίλη που είναι πολύ σωστό και θα το κάνουμε γιατί υπάρχει πολιτική βούληση όπως και για το νοσοκομείο, τώρα το ανακαλύψαμε, εγώ δεν το ήξερα αυτό το πράγμα ούτε μπορούσα να φανταστώ ένα μεγάλο τέτοιο κτίριο 16.000 τ.μ. ότι δεν πληρώνει.

Επειδή έχει σκουπίδια πρέπει να πληρώνει κατά την άποψή μου όπως πληρώνουν όλα τα κτίρια. Παρόλα αυτά σας λέω ότι επειδή σήμερα που κάναμε τον Καλλικράτη υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα συλλογής στοιχείων γι’ αυτό και καθυστερήσαμε τον πρ/σμό, λέω να το προχωρήσουμε και το κοινωνικό κομμάτι πρέπει να το δούμε και το κομμάτι της καταγραφής θα το δούμε άμεσα έτσι ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης