Καλπάζει η τουρκική οικονομία


Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν το 2010 τα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2011 αναμένεται να είναι 9-10 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι μεν αύξηση, αλλά είναι πολύ χαμηλότερα από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια της περιόδου 2006 – 2008. 


Ξένοι οικονομολόγοι και αναλυτές προτείνουν στην τουρκική κυβέρνηση να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και τις αγροτικές επιδοτήσεις.


Το 2010 η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,9%, που ήταν ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 9%. Η τουρκική κυβέρνηση έχει στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από 3,6% το 2010 σε 2,8% για το 2011. 

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε 40,6% του ΑΕΠ από 41,6% του ΑΕΠ, που ήταν το 2010. Πάντως διεθνείς οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το μέγεθος του ελλείμματος, αλλά και για την “ανορθόδοξη” πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.


Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η σταθερή ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό τροφοδοτούν τη ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης, γεγονός που προκαλεί το διπλασιασμό των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές, καθώς οι Τούρκοι αγοράζουν αυτοκίνητα, άλλα ακριβά καταναλωτικά αγαθά και πηγαίνουν όλο και πιο συχνά διακοπές. 

Η κυβέρνηση Ερντογάν που αναμένεται να κερδίσει και νέα θητεία στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, υποστηρίζει ότι δείχνει μεγάλη αυτοσυγκράτηση στην οικονομική πολιτική και τις κρατικές δαπάνες.

Ξένοι όμως οικονομολόγοι προτρέπουν την κυβέρνηση Ερντογάν να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και τραπεζών στην τουρκική οικονομία, που τα πηγαίνει πολύ καλά.


Ο Μουράτ Ουσέρ, αναλυτής της Global Source, εκτιμά ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έπρεπε ήδη να έχει πιέσει την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, και ότι “καθήκον των τραπεζιτών είναι να επαναφέρουν τους πολιτικούς στην τάξη, όταν η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο”. 

To έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε το Μάρτιο τα 9,76 δισεκατομμύρια δολάρια, και απειλεί λένε οι αναλυτές, να ματαιώσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τους διεθνείς Οίκους Οικονομικής Αξιολόγησης.

Η χρηματοδότηση του τουρκικού ελλείμματος εξαρτάται περισσότερο από τη ροή ξένων κεφαλαίων προς την Τουρκία, την ώρα που η διεθνής οικονομική αναταραχή μειώνει τη διάθεση των επενδυτών να ρισκάρουν, ενώ παράλληλα η πιστωτική επέκταση και η ταχεία οικονομική ανάπτυξη απειλούν την τουρκική οικονομία με “υπερθέρμανση”.


O Νιλ Σίρινγκ, αναλυτής της Capital Economics, προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, και να ασκήσει περιοριστική οικονομική πολιτική, ώστε να μειώσει το έλλειμμα και να ισορροπήσει η οικονομία. 

Ο Γιαρκίν Καμπεσί, οικονομολόγος της JP Morgan, υποστηρίζει ότι το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ ώστε να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των ξένων στην τουρκική οικονομία που δίνει πολύ καλές αποδόσεις και εγγυάται μεγάλα μεσοπρόθεσμα κέρδη. 

Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, Σιμσέκ, υποστηρίζει ότι το επόμενο οικονομικό τρίμηνο το τουρκικό έλλειμμα θα μειωθεί δραστικά, και ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προτίθεται να λάβει όλα τα απαραίτητα διορθωτικά οικονομικά μέτρα, αν υπάρξει ανάγκη.


Η τουρκική κυβέρνηση έχει προβλέψει ετήσιο έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ, ενώ οι ξένοι εκτιμούν ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 8% του ΑΕΠ. Για το πρώτο τρίμηνο του 2011 το έλλειμμα άγγιξε τα 9,76 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα δυο δισεκατομμύρια δολάρια του πρώτου τριμήνου του προηγούμενου έτους. 

Ξένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η “ανορθόδοξη” οικονομική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, που περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και την πιστωτική επέκταση, για τον περιορισμό του ελλείμματος, έχει ουσιαστικά αποτύχει.


Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν το 2010 τα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2011 αναμένεται να είναι 9-10 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι μεν αύξηση, αλλά είναι πολύ χαμηλότερα από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια της περιόδου 2006 – 2008. 

Ξένοι οικονομολόγοι και αναλυτές προτείνουν στην τουρκική κυβέρνηση να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και να αυξήσει τους φόρους και την τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση και να μην υπερθερμανθεί η οικονομία. 

Πάντως η κυβέρνηση Ερντογάν, παρά τις όποιες επικρίσεις, μιλά για οικονομικό θαύμα που στηρίζεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, που στηρίζεται σε μια πολυδιάστατη εξωτερική και οικονομική πολιτική με δυναμικά χαρακτηριστικά, και στο άνοιγμα της τουρκικής οικονομίας στις ξένες αγορές, που όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν, καθιστούν την Τουρκία αξιόπιστο οικονομικό εταίρο και μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

http://www.skai.gr/news/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης